World Design Capital Valencia 2022 revela el seu programa oficial
16 nov. 2021 /

World Design Capital Valencia 2022 revela el seu programa oficial

L’organització de World Design Capital Valencia 2022 ha presentat el seu programa oficial per a constatar que, més que un esdeveniment, constitueix una fita en la història de València i en la projecció internacional tant de tota la Comunitat Valenciana com de la marca Espanya en liderar l’impuls del disseny com a eina de transformació transversal de la societat i palanca de creixement. I és que, només en la Comunitat Valenciana, el disseny aporta més de 4.000 milions d’euros.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; l’alcalde de València, Joan Ribó; el president de les Corts Valencianes, Enric Morera; la Secretària General del Ministeri de Ciència i Innovació, Teresa Riesgo; el president de la Diputació de València, Toni Gaspar; i el Conseller d’Economia sostenible, Sectors productius, Comerç i Ocupació de la Generalitat Valenciana, Rafael Climent, han acompanyat als responsables de World Design Capital Valencia 2022 i als membres de la World Design Organization en la presentació oficial del programa de la capitalitat, una ocasió transcendental per a un territori que té en el disseny la columna vertebral de la història de la seua indústria i herència artística i cultural. L’acte ha sigut en el Palau de les Arts Reina Sofia amb la presència de 1.200 assistents en representació de les institucions i empreses impulsores i de l’ecosistema del disseny valencià.

Com a part del programa de comunicació de World Design Capital Valencia 2022, un centenar de mitjans acreditats —incloent prop de 25 mitjans internacionals i més de 50 publicacions principals del sector— han atés aquest matí presencialment a la roda de premsa que ha tingut lloc a l’Auditori Mar Roig del Oceanogràfic en presència de Xavi Calvo, director de World Design Capital Valencia 2022, Bertrand Derome, director general de l’Organització Mundial del Disseny i Corinna Heilmann, directora de Programa de World Design Capital Valencia 2022.

Les més de 100 activitats, 150 ponents de primer nivell, 70 convenis, 25 espais i prop de 100 entitats implicades que inclou l’intens programa dels pròxims mesos són la materialització tangible d’un esdeveniment concebut per a transcendir molt més allà de 2022 i establir les bases d’un llegat per a la ciutat i les futures generacions amb el disseny com a mitjà de transformació i fil conductor entre valors com la salut, l’educació, la innovació, el patrimoni, la igualtat, la inclusió, la diversitat i la sostenibilitat com l’essència d’una nova València immersa en un canvi sense precedents.

El programa de 2022 aspira a posar definitivament a València en el punt de mira com a capital mundial del disseny, multiplicant i portant al següent nivell les desenes de projectes professionals, accions i intervencions, exposicions, congressos i trobades professionals, publicacions i produccions pròpies que han estat calfant els motors de la capitalitat al llarg del que portem de 2021 provocant un impacte positiu real sobre València i el seu teixit social, econòmic i creatiu.

AGENDA D’ACTIVITATS, UN PROGRAMA INTENS I TRANSVERSAL DISSENYAT PER A TOTS ELS PÚBLICS I ENGALANARÀ VALÈNCIA DISTRICTE A DISTRICTE.

El programa de World Design Capital Valencia 2022 inclou un centenar d’esdeveniments —entre intervencions, congressos i trobades professionals, publicacions i produccions pròpies i exposicions— que abastaran totes les disciplines del disseny entorn de sis eixos estratègics: salut i benestar, didàctica del disseny, economia i innovació, llegat i identitat, sostenibilitat mediambiental i equitat, inclusió i diversitat.

SIGNATURE EVENTS, GRANS PROJECTES D’ABAST INTERNACIONAL IMPULSATS AL COSTAT DE LA WDO

Els set “Signature Events” impulsats al costat de la World Design Organization preveuen captar l’atenció de 130.000 visitants en 2022 i més de 100 ponents internacionals de primer nivell. Es concentraran en la segona meitat de l’any, com a colofó a la capitalitat, i amb la finalitat d’inculcar la importància i el reconeixement del disseny com una eina clau per a la millora del desenvolupament econòmic, social, cultural i ambiental dels territoris.

A l’inici de l’estiu (18-25 de juny) en La Rambleta i La Marina de València, World Design Experience – EXPERIENCE VALÈNCIA 2022 sorprendrà la ciutat amb una mescla entre disseny digital i interactiu, disseny gràfic, motion graphics, música, creativitat, disseny de producte i art. Aquest festival de primeres figures del disseny serà un dels principals punts de trobada a nivell mundial entorn de la indústria i inclourà tallers, presentacions i classes magistrals buscant la millor experiència de l’usuari. Amb un format pròxim i obert a professionals de tot el món, aquest esdeveniment implicarà a reconeguts professionals com Caterina Bianchini, Brian Collins, Alex Trochut, Alex Hunting, Lliça Enebeis, Rebeka Arce, Yarza Twins, Thomas Kurppa o David Navarro. També seran dies de concerts musicals amb artistes de gran prestigi en diferents espais de la ciutat. Experience València 2022 serà doncs una oportunitat per a involucrar a un públic ampli que vulga conéixer les últimes tendències en disseny i més enllà.

El 23 de setembre, Bombes Gens Centre d’Art albergarà el World Design Exchange, una trobada entre els responsables i organitzadors de les Design Weeks mundials —d’Estocolm a Berlín i de Lima a Chengdu— i altres esdeveniments de disseny. Un fòrum amb representants del disseny dels 5 continents on debatre entorn del disseny des d’una perspectiva global, creativa i social en el qual es compartiran casos d’estudi, coneixements adquirits, reptes i desafiaments a través de sessions de workshop i networking. En aquesta trobada de format híbrid s’inspirarà a les ciutats que vulguen sumar-se a aquest moviment, donar a conéixer diferents professionals i generar un hub generador d’aliances, a més de respondre a preguntes com: quins són els principals desafiaments en el context actual i quin llegat quedarà a través de la promoció d’esdeveniments de disseny i de la seua comunitat.

El World Design Street Festival, del 19 al 25 de setembre, constituirà la celebració de World Design Capital Valencia 2022 al carrer amb i per a la ciutadania i el off de Fira Hàbitat València. El seu calendari d’activitats es donarà cita en tota la ciutat i l’antic llit del riu i estarà enfocada en la creativitat i la promoció dels seus professionals acostant-se a valencians i visitants mitjançant exposicions, conferències, tallers, rutes per estudis, iniciatives que connectaran el disseny amb àmbits com la gastronomia. En línia amb la vocació de la capitalitat, democratitzar el disseny i educar entorn d’aquest per a generar un canvi en la percepció del mateix a nivell social, el Street Festival aconseguirà que les persones es troben de manera fortuïta amb elements propis del disseny en entorns quotidians per a provocar la reflexió espontània sobre el vertader sentit del disseny. L’esdeveniment oferirà una ruta orgànica i fluida en tota la ciutat en una analogia del camí que ens porta a transitar a les persones d’una idea a una altra.

El 3 i 4 de novembre de 2022, el Palau de Congressos de València serà l’escenari de la World Design Policy Conference, que comptarà amb la involucració de primeres figures com Ezio Manzini, Brandon Gien, Alok Nandi, Leyla Acoroglu, René Spitz, Anna Whicher, Päivi Tahkokallio, Gisele Raulik Murphy o Brigitte Borja de Mozota. El seu objectiu serà proporcionar una plataforma global per a l’intercanvi d’idees i millors pràctiques de diferents països, regions i ciutats que estan activant, desenvolupant i mantenint una política de disseny efectiva. Aquestes polítiques són fonamentals per a donar forma a la prosperitat i el benestar d’una ciutat i els seus habitants. El resultat d’aquesta trobada i les seues conclusions busquen establir les bases per a exercir polítiques públiques en les quals el disseny ostente un paper rellevant, entés des de la perspectiva del rigor i el bon criteri en la seua aplicació. La conferència comptarà amb representació de la Comissió Europea i la New European Bauhaus i destacarà la rellevància social del disseny davant empreses, organitzacions i institucions referents en la integració del disseny en les estratègies corporatives i de creixement.

La World Design Convocation Ceremony tindrà lloc el 3 de novembre. Allí se celebrarà un esdeveniment per a fer balanç, revelar les primeres troballes de l’estudi d’impacte, reflexionar sobre el llegat de World Design Capital Valencia 2022 i entregar oficialment el títol de la World Design Capital a la ciutat que serà la Capital Mundial del Disseny en 2024 -Sant Diego i Tijuana-. Prop de 300 convidats es donaran cita en aquesta cerimònia que comptarà amb la presència del consell internacional de la WDO i les personalitats que formen el International Advisor Committee de la València Capital Mundial del Disseny 2022.

En la Plaça de l’Ajuntament, també en el penúltim mes de l’any, acollirà el World Design Cities Meeting, fòrum mundial de les Capitals Mundials del Disseny on, des de la participació i mirada dels seus representants institucionals, brindarà l’oportunitat de generar sinergies i trobades entre els seus responsables i principals propulsors. Dirigit per la World Design Organization, promourà l’intercanvi d’idees entre els impulsors de les polítiques i iniciatives que des dels consistoris es proposen transformar i millorar la vida a les ciutats.

El cicle de Signature Events arribarà al seu punt més àlgid en la commemoració de la capitalitat amb la presentació del projecte World Design Spotlight, ideat per a promoure el talent local —València és bressol de molts Premis Nacionals del Disseny— i dirigit per Marisa Gallén. Aquesta activitat, de fet, s’expandirà al llarg de tot l’any i conclourà a la fi de 2022 havent retut homenatge a la comunitat de disseny a través de 52 professionals que seran les seues protagonistes setmana a setmana. World Design Spotlight es materialitzarà en un suport web amb difusió global a través de l’ecosistema generat com un catàleg viu de dissenyadors, ampliable durant els següents mesos amb més dissenyadors. El projecte culminarà en una celebració amb els seus protagonistes i un comiat de l’any de la capital, deixant com a llegat la història del disseny valencià, un lloc on contractar professionals i un exemple de la influència i la visibilitat del disseny valencià en el món.

PROGRAMES PROPIS DE WORLD DESIGN CAPITAL VALENCIA 2022

La ciutat de València comptarà amb una programació pròpia tots els mesos sumada a la de tots els agents de l’ecosistema que programaran activitats des d’Espanya. De gener a desembre de 2022, moltes de les accions s’alinearan amb els actes més importants de la ciutat, des de l’obertura de l’any al gener i la celebració de Cevisama al febrer fins a la major València Disseny Week fins hui, que tindrà lloc al setembre coincidint amb la Fira Hàbitat València, passant per les Falles, en les quals es posarà el focus al març i abril connectant disseny i innovació des de la festivitat.

Els Premis Goya, la celebració dels Premis Arquia, el lliurament de les estreles Michelín i la gala dels Premis ADCV seran unes altres de les grans cites de l’any on el disseny portarà la veu cantant des de València, així com també ho farà en l’estrena de dos documentals centrats en dues figures clau del disseny valencià com són Montesinos -“Les altres cares del mite”- i Mariscal -“L’alegria de viure”-.

Encara que 2022 comptarà amb prop de 100 activacions, els responsables de l’organització han destacat alguns dels esdeveniments destacats del programa, mes a mes.

El pròxim 9 de desembre en el Palau de les Arts Reina Sofia,Paola Antonelli impartirà una conferència presencial en col·laboració amb la signatura valenciana Andreu World. L’arquitecta italiana, conservadora cap del departament d’Arquitectura i Disseny del Museu d’Art Modern de Nova York, és considerada la veu del disseny del futur.

Al gener, el Festival Paradís donarà principi a l’any de la capitalitat revolucionant la ciutat amb conferències expresses i debat en obert sobre disseny. D’una forma divertida i entretinguda, Paradís contarà històries entorn de la creativitat i la innovació. En la pròxima edició es parlarà sobre marques i patents en un format didàctic i lúdic per a ressaltar la importància de registrar les marques i així evitar possibles disgustos en el futur.

Febrer, el mes de CEVISAMA, acollirà diferents trobades i mostres al voltant projectes com a ADN Ceràmic, així com l’exposició PER QUÈ SÓC AIXÍ?, comissariada per Juli Capella i organitzada en el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC). Aquest punt de trobada internacional recollirà una selecció de dissenys singulars per a donar visibilitat a un nou enfocament del disseny amb valors socials i mediambientals molt clars.

Al març donarà principi la programació especial “Foc: fallas, tradition and local design, que es prolongarà durant diverses setmanes movent a tota la ciutat. Les Falles de València són el reclam turístic més important de la Comunitat Valenciana. World Design Capital Valencia 2022 conjuminarà activitats entorn del disseny, l’art i la tradició i reflexionarà amb les primeres figures de les falles sobre el seu passat, el seu present i el seu futur.

També a la primavera s’inaugurarà l’exposició “Ruta gràfica. El disseny del so de València”, produïda pel Institut Valencià d’Art Modern (IVAM). Aquesta radiografiarà un dels aspectes més desconeguts pel gran públic entorn de l’escena clubbing generada a la ciutat entre els anys huitanta i noranta: la cartelleria i el disseny gràfic. El seu objectiu serà oferir un relat unificador sobre l’evolució del disseny gràfic al voltant del que popularment es va denominar ruta del bacallà, recorrent la tradició valenciana del còmic i la il·lustració, l’arribada de la modernitat musical i estètica en els huitanta i les tècniques digitals que van definir l’última etapa del fenomen.

L’exposició “Dissenyar l’aire” aterrarà a l’abril en el Museu González Martí. Aquesta mostra col·lectiva comissariada per Vicent Martínez recorrerà l’aliança del disseny i el saber fer dels artesans a partir d’una de les peces valencianes de referència: el ventall. L’objectiu és manifestar com pot enriquir-se aqueixa herència i, respectant la seua riquesa, reposicionar-se i projectar-se al futur en connexió amb el disseny contemporani i la creativitat valenciana.

Maig serà el mes de “Play with Design”, organitzada per Milimbo en el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) per a acostar a la societat al disseny a través del joc. Aquesta exposició, concebuda com un itinerari que mostrarà i facilitarà materials amb els quals poder interactuar en un constant diàleg entre joc i disseny, interpel·larà al visitant a prendre part activa de la mateixa com a creador per a demostrar que el disseny està més present en les nostres vides del que creem.

En la Fundació Xirivella Soriano, el mes vinent de juny Pepe Gimeno representarà els millors valors de tota una generació de dissenyadors, llegat fonamental del disseny espanyol. L’exposició “Pepe Gimeno. A través de la postveritat” destacarà el perfil de Gimeno per haver sigut un dels primers i més importants ambaixadors del disseny espanyol en el món a través d’un rigor de pensament creatiu. L’exposició recorrerà la llarga i prolífica trajectòria professional i artística de quasi cinc dècades d’aquest creador valencià a través de les seues últimes obres plàstiques, sense oblidar la seua vocació pel disseny tipogràfic i la tipografia, una dels seus senyals d’identitat més reconegudes.

World Design Capital Valencia 2022 i Fira Hàbitat València organitzaran al juliol un monogràfic de dissenys presentats en el Saló nude. “Exposició nude. 20 anys. 20 dissenyadors”: vint casos d’èxit seleccionats per un comité d’experts, en els quals no sols s’inclouran les peces produïdes, sinó també els prototips, esbossos i models que van ser exposats en la plataforma de nous talents de Fira Hàbitat València. L’exposició se centrarà en l’important rol que ha tingut el Saló nude com a pedrera de talent valencià. Amb dues dècades de trajectòria, continua sent la plataforma de referència nacional per a la internacionalització del disseny emergent del nostre país.

Sota la temàtica “Disseny modern: compromís social i qualitat de vida”, el XVII Congrés Internacional DoCoMoMo se celebrarà el setembre vinent a Espanya en el marc del programa oficial de World Design Capital Valencia 2022 i en col·laboració amb la UPV i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de València. De la relació que es va establir entre el disseny modern i la indústria per la utilització de nous materials i tècniques, van sorgir empreses especialitzades en la fabricació de determinats objectes que van renovar els criteris tradicionals. En l’actualitat, molts d’aquells dissenys continuen vigents convertits en icones culturals. El tema de DoCoMoMo International Conference 2022 també permetrà reflexionar sobre com es va dur a terme la renovació de l’espai interior en el sentit més ampli, els diferents contextos on es va desenvolupar i qui van ser els seus artífexs.

Setembre serà un dels mesos més intensos de la capitalitat. També serà el moment d’inaugurar l’exposició retrospectiva de Jaime Hayon en el Centre del Carme Cultura Contemporània. El dissenyador amb base creativa a València ha sigut designat Premi Nacional de Disseny 2021 per ser “un referent indiscutible del disseny espanyol a nivell internacional i un dels seus millors ambaixadors en una àmplia diversitat d’àmbits, entre els quals destaquen la il·luminació, el mobiliari, hàbitats i el disseny per als espais públics, sobre la base d’una comunió virtuosa entre el disseny, l’escultura, l’artesania i l’interiorisme”.

A l’octubre tindrà lloc una gran exposició sobre disseny i salut fruit del treball de recerca de l’arquitecte, dissenyador i divulgador Ramón Úbeda. La mostra, que serà un de les fites en el MuVIM, destacarà l’important rol del disseny en el sector de la salut i emfatitzarà la seua capacitat com a eina per al progrés i el benestar de les persones. Un recorregut oportú, divulgatiu i multidisciplinari on la ciència i la medicina es trobaran amb la tecnologia i el disseny amb seu a València.

Una de les activitats més destacades del mes de desembre serà l’exposició dedicada al projecte de llegat TiposQueImportan, dirigit per Miguel Maestro. La Galeria la Merceria mostrarà la documentació realitzada al llarg de 2021 i 2022 des del laboratori d’investigació i catalogació de l’arxiu tipogràfic valencià creat per Maestro amb impuls de la capitalitat i els objectius de difondre el patrimoni gràfic de València i reforçar la identitat de la ciutat.

EPICENTRE INTERNACIONAL DEL DISSENY: EXPORTANT LA CREATIVITAT VALENCIANA Al MÓN

València va ser designada per la World Design Organization per a ser el referent internacional del disseny mundial durant 2022, prenent el relleu d’altres ciutats com Lilla, Hèlsinki i Seül. Grans talents, empreses i líders d’opinió del disseny mundial a tots els nivells acudiran a la seua cita amb València en els pròxims mesos. El projecte compta, en paral·lel, amb l’assessorament d’un comité format per primeres figures de l’àmbit del disseny.

Amb la finalitat de promocionar internacionalment el disseny des d’una perspectiva cultural, comercial i social, World Design Capital Valencia 2022 compta amb el suport d’entitats com l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional i Desenvolupament (AECID), l’Institut Espanyol de Comerç Exterior (ICEX), AC/E Acció Cultural Espanyola, Visit València, la Conselleria de Turisme de la Generalitat Valenciana i Turespaña. 

Aquestes aliances contribueixen de manera decisiva a impulsar el disseny espanyol i a donar-lo a conéixer a través d’una àmplia xarxa global, així com a activar acords i convenis amb entitats acadèmiques de disseny per tot el món. D’aquesta manera, en els últims mesos s’ha construït un programa de prescriptores en diferents països europeus i un programa de participació en festivals i setmanes del disseny internacionals com les de Cuba, Berlín, Bogotà, Eindhoven, Estocolm, Quito, Xangai, Nova York, París, Hèlsinki, Londres, Milà o Dubái, entre altres. Així mateix, València es presenta com a destí de disseny i tendències en fires de tanta rellevància en la indústria turística com Fitur (Madrid), ITB (Berlín), World Travel Market (Londres) o IFTM (París).

La projecció de València de portes fora respon a la voluntat de visibilitzar tant el disseny “Made in Spain” i la cultura, arts, manera de vida i indústries creatives valencianes com a tots els implicats en el programa oficial de 2022. La dimensió internacional de World Design Capital Valencia 2022 projecta una marca Espanya associada al diseño, a l’avantguarda i a la creativitat com a reflex d’un territori divers, modern, integrador i igualitari.

World Design Capital Valencia 2022 també desenvolupa un treball de posada en valor del disseny com a eina de cooperació internacional al costat d’organismes com BEDA, Cities of Design Network, Xarxa de Casas i Xarxa d’Instituts Culturals i Organismes Internacionals a Espanya.

INSTITUCIONALITZACIÓ DEL DISSENY PER A SITUAR-LO EN EL COR D’EMPRESES I GOVERNS

Un dels principals nivells d’acció de World Design Capital Valencia 2022 és la institucionalització del disseny a partir de la didàctica, la gestió i la conscienciació per part de les entitats públiques i privades. Això comporta tota una labor de gestió i conscienciació perquè el disseny entre a formar part de les decisions institucionals que es prenen des de les autoritats polítiques.

En aquest context, és important recordar que la celebració de World Design Capital Valencia 2022 va ser declarada el mes de maig passat de 2021 Esdeveniment d’Excepcional Interés Públic en els Pressupostos Generals de l’Estat, convertint-se en un esdeveniment històric i excepcional. Aquesta aliança públic-privada suposa un important suport a l’esdeveniment i a tots els objectius que persegueix la seua realització, que passen per la implementació del disseny a nivell nacional com una eina de competitivitat empresarial, de millora de la vida de les persones, de millora de les institucions públiques i de generació d’una marca Espanya sustentada en la creativitat i la indústria.

Projectes com la Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana (www.fundaciodisseny.com), presidida per Vicent Martínez, cristal·litzen aquesta labor d’institucionalització i permanència en el temps. Des de la Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana es vol recollir, canalitzar i impulsar el llegat de 2022. Un espai d’unió de l’ecosistema del disseny de la Comunitat Valenciana per a donar suport a la cultura del coneixement en l’àmbit creatiu, econòmic i social del disseny. Un lloc amb el qual recalcar la importància del disseny com a eina de creació de valor necessària per a augmentar la competitivitat de les empreses i contribuir a una millor qualitat de vida, tant en els aspectes culturals com en els socioeconòmics.

Paral·lelament, l’adhesió de València a la New European Bauhaus (NEB) suposa que des de la Comunitat Valenciana es marque el camí i l’horitzó per al disseny europeu del futur amb una mirada valenciana. La NEB (www.mediterraneanbauhaus.eu) és una iniciativa llançada des de la Comissió Europea per la seua presidenta, Ursula von der Leyen, que posa el focus en les persones, el seu benestar i qualitat de vida confiant en el disseny com a eina de cohesió davant els reptes socials i mediambientals que afronta la humanitat.

Una altra de les mostres més palpables en aquest nivell d’acció estratègic és la promoció de la Guia de Contractació Pública del Disseny (www.contratardiseño.es), nascuda amb l’objectiu de ser un recurs útil de referència per a tota mena d’organitzacions, empreses, institucions i administracions públiques que necessiten orientació a l’hora de fer una adequada gestió i contractació de serveis de disseny.

Projectes com Sustainable Urban Commons (SUC), amb el qual Grup Indústries Saluts i La Pineda Lab s’uneixen a la Marina de València i a World Design Capital Valencia 2022, uneixen disseny, indústria i tecnologia per a posar-se al servei de la ciutat. El principal objectiu de SUC és crear, implantar de manera experimental i fomentar la replicació de peces de mobiliari urbà destinades a espais públics i oberts.

ACTIVACIÓ D’UN ECOSISTEMA DEL DISSENY UNIT I COHESIONAT

World Design Capital Valencia 2022 és més que un calendari d’accions, més que un llegat i més que una institució. És la materialització d’un ecosistema unit on organitzacions, professionals, empreses, universitats, escoles, entitats i institucions treballen conjuntament per a donar a conéixer el disseny a la societat. Una xarxa que integra a la societat valenciana des del seu teixit creatiu i a les diferents parts interessades: de la ciutadania als principals agents dels sectors públic i privat.

En aquest nivell ja s’han posat en marxa prop de 70 convenis de col·laboració amb entitats locals, nacionals i internacionals i s’han sumat a l’ecosistema de World Design Capital Valencia 2022 un total de 16 centres acadèmics, 23 espais culturals, 28 entitats institucionals i un centenar de professionals creatius —Creative Supporters— que forma un nucli de dissenyadors i estudis creatius de gran diversitat.

Gràcies a aquesta estratègia de engagement, World Design Capital Valencia 2022 reafirma la seua condició de hub i, en paral·lel, arriba a altres ciutats d’Espanya de la mà d’esdeveniments com Madrid Design Festival i la Biennal Iberoamericana de Disseny i institucions com el FAD, el BCD i el Museu del Disseny de Barcelona. I tot això sense perdre la visió internacional, ja que València ja ha comptat amb el seu espai propi en les setmanes del disseny de llocs com Cuba, Lima, Berlín, Eindhoven o Dubái i co-crea amb entitats com Dutch Design Foundation, Triennale Milà, iF Design i Kaunas European Capital of Culture 2022.

Emmarcat en aquest programa d’aliances estratègiques s’ha emprés un cicle de continguts internacionals mitjançant els acords amb “Països Convidats”, establits com a model replicable per a contribuir a la internacionalització del disseny. Entre els primers països confirmats es troba Holanda, gràcies a la col·laboració de l’ambaixada d’Holanda a Espanya i entitats de referència al país com Dutch Design Foundation i Design Academy Eindhoven.

La recent adhesió de World Design Capital Valencia 2022 com partner oficial de la New European Bauhaus marca el punt de partida d’un moviment que conjumina a 300 entitats europees i situa a la Mediterranean Bauhaus com a líder del moviment NEB a nivell regional amb l’objectiu últim de crear solucions sota el lema de “Beautiful, Sustainable, Together” per a afrontar els reptes globals.

El programa de World Design Capital Valencia 2022 compta amb la implicació del 95% dels principals centres expositius i entitats culturals de la ciutat, com a IVAM, MUVIM, Centre del Carmen Cultura Contemporània, Bombes Gens, Fundació Xirivella Soriano, La Rambleta, Vés-los e Vents, Les Naus, Fira València, Reals Drassanes, Museu Faller, Espai Alfaro, Museu Nacional de Ceràmica González Martí, Museu de Ceràmica de Manises, Monestir de San Miguel dels Reis i MACVAC Vilafamés. Al costat d’ells, molts altres espais i agents clau, com Palacio de Congressos de València, Fundació Conexus, Fundació Arquia, Institut Français de València, Filmoteca, La Cabina, Cinema Jove, La Pineda Lab, Falles I+E…

Escoles i centres universitaris també s’han mobilitzat de manera activa creant diferents projectes en el marc de la capitalitat: Universitat Politècnica de València, Universitat de València, Universitat Jaume I, UCH-CEU, ESIC, Barreira Art + Disseny, EASD València i EASD Castelló, LABA València, Berklee College of Music, Glasgow Caledonian University, entre moltes altres al costat de les quals hui es continuen sumant iniciatives.

Evidentment, World Design Capital Valencia 2022 no seria possible sense el suport de les associacions professionals del sector —ADCV, CDICV, READ, CTAV, COACV, ComunitAd, Col·legi de Publicitaris de la Comunitat Valenciana, La exprimidora, LAVAC, Dimova, ArtEnBlanc— i les institucions locals —Ajuntament de València, Generalitat Valenciana – IVACE, La Marina de València, Visit València, Fira València i Diputació de València—.

Així mateix, World Design Capital Valencia 2022 rep el suport d’empreses col·laboradores com Actiu, Aidimme, Andreu World, Escato, Font Primavera, Gandia Blasco Group, Indústries Saluts, La Impremta, Logopost, LZF-Lamps, Padima, Point, Profiltek, Punt, Rolser, Tau ceràmica, Teika, Torrecid, Vés-los e Vents, Vondom i Zumex.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te