València Capital Mundial del Disseny 2022 presenta el seu programa de 2021 i les línies mestres de 2022
28 maig 2021 /

València Capital Mundial del Disseny 2022 presenta el seu programa de 2021 i les línies mestres de 2022

Xavi Calvo ha presentat el programa de 2021 i les línies mestres de 2022 de València Capital Mundial del Disseny 2022 acompanyat de l’alcalde de València, Joan Ribó, la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent i la consellera d’innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual.

L’alcalde de Valènca, Joan Ribó, la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent i la consellera d’innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, han acompanyat a Xavi Calvo en la presentació del programa de 2021 i les línies mestres de 2022 de València Capital Mundial del Disseny 2022. La presentació ha sigut en l’edifici Veles e Vents de La Marina de València, on està localitzat l’espai “The Sea”, dissenyat per Clap Studio.

“Els nostres objectius impliquen reforçar la imatge de València a nivell nacional i internacional, posicionar el disseny com ferramenta de transformació i generar una cultura del disseny a nivell institucional, empresarial i social, capaç de millorar la qualitat de vida de les persones i potenciar l’economia valenciana. Volem traure el disseny de l’entorn endogàmic en què estava i generar un relat que apel·le a tota la societat, donant a conèixer els seus beneficis i la seua transversalitat. A les institucions, amb les quals comptem amb el seu suport i impuls. A les empreses, que poden ser molt més competitives a l’estranger. I als professionals, perquè València siga focus de talent on contractar creativitat. I fer-ho amb la mirada internacional posada en la nostra manera de fer les coses: una manera mediterrània, rigorosa però també entusiasta i efectiva” ha explicat  Xavi Calvo, director de València Capital Mundial del Disseny 2022.

El programa de València Capital Mundial del Disseny 2022 busca la cohesió de la societat valenciana des del seu teixit creatiu. La vertebració d’un territori que té en el disseny un nexe comú, una història i una trajectòria cultivada des de la indústria i el sector professional. I que es concentra en sis eixos estratègics en els quals actuar des del disseny: la salut i el benestar, l’educació, la innovació i l’economia, el patrimoni i identitat, la igualtat, la inclusió i la diversitat i la sostenibilitat.

 

ACTIVACIÓ DE PROJECTES.

“Estant l’any previ a ser Capital Mundial del Disseny, hem activat dos processos de participació professional a través de dues crides a projectes on hem rebut 375 propostes. D’ells, hem activat 65 projectes professionals. Projectes de diversa naturalesa que toquen des del patrimoni valencià, fins a la posada en valor de figures referents, la didàctica del disseny, la inclusió social, la transformació de l’educació i la formació professional i l’herència cultural. Molts d’ells ja fa mesos que es van fer públics i altres es materialitzaran pròximament, però tots ells compleixen els objectius de la didàctica i promoció del disseny des de diferents vessants. En total, activarem en els pròxims mesos prop d’un centenar d’accions, entre intervencions, congressos i trobades professionals, publicacions i produccions pròpies i exposicions!”, ha remarcat Calvo.

Projectes com ADN Ceràmico, el Mapa del Disseny, dos projectes d’inclusió laboral de persones amb discapacitat com Lo por venir i Trampolín i tants altres que posen en valor el patrimoni valencià com Tipos que importan i Nolla Map, són sols alguns exemples de moltes de les  activacions que des de València Capital Mundial del Disseny 2022 s’han posat en marxa.

“Amb ells busquem un dels objectius que sempre hem transmès: activar un procés, no celebrar un esdeveniment. Projectes que arribaran a la seua eclosió en 2022 i que, junt aquells projectes estructurals en els quals treballem, són els grans pilars i esdeveniments amb què deixarem un llegat més enllà de 2022”, ha apuntat Calvo.

ECOSISTEMA DEL DISSENY EN L’ÀMBIT LOCAL, NACIONAL I INTERNACIONAL 

El programa de València Capital Mundial del Disseny 2022 compta amb la participació de quasi el 85% dels principals centres expositius de la ciutat, que tindran una programació especial en disseny durant tot 2022. El MuVIM, l’IVAM, el Centre del Carme, Las Naves, la Rambleta, Drassanes, el Museu Nacional de Ceràmica, el Jardí Botànic, La Nau, el Museu San Pius V, la Fundació Xirivella Soriano, Veles e Vents, Fira València i la Ciutat de les Arts i les Ciències són alguns dels espais confirmats en la programació, un total de 16 exposicions al llarg de tot l’any que se sumaran a les realitzades per València Capital Mundial del Disseny 2022.

“Hem sumat a l'ecosistema de València Capital Mundial del Disseny 2022 un total de 17 entitats formatives especialitzades en disseny de la Comunitat Valenciana, 11 centres culturals, 15 entitats nacionals i internacionals, 8 associacions professionals de tota Espanya i quasi un centenar de professionals creatius que són part de la nostra comunitat més estreta”, ha indicat Calvo.

“A nivell internacional comptem amb el suport de les principals institucions espanyoles per a la projecció internacional, que ens estan ajudant a impulsar el disseny espanyol i a donar-lo a conèixer a través de la seua xarxa global; així com l’activació d’acords i convenis amb entitats acadèmiques de disseny per tot el món. A més, comptem amb l’assessorament d’un comité internacional format per huit primeres figures de l’àmbit del disseny entre els quals trobem a dissenyadors, comissaris, el director d’un importat festival i la chief design officer d’una ciutat referència en implementació de polítiques urbanes, per citar uns pocs”, ha recalcat.

A més ha afegit: “Ho fem com partners de la New European Bauhaus, amb la celebració de trobades i jornades per a reflexionar al voltant de la sostenibilitat, cocreació i creativitat, però també a partir de col·laboracions amb l’ICEX. Accions que anirem comptant a mesura que es vagen concretant, en les seues divisions d’hàbitat, arquitectura i gastronomia per a estar presents en esdeveniments i fires del sector amb les quals impactar a nivell internacional entre els professionals del disseny, interioristes, prescriptors, arquitectes, premsa, lifestyle, professionals del food-tech i food design. Amb Visit València, continuem ajuntant esforços per a presentar València com a destí del disseny i de tendències en les principals cites mundials del sector turístic. Pròximament esperem tancar acords amb altres entitats de promoció cultural del govern d’Espanya per a donar-li major visibilitat a València Capital Mundial del Disseny 2022. En total, ens hem marcat com a objectiu una xarxa exterior d’entitats nacionals que ens donaran suport i amb les quals participarem durant 2021 i 2022 en un total de 16 Design Weeks i únicament en 2021 ja hem participat o tenim agendes les de Cuba, Berlin, Bogotà, Eindhoven, Estocolm, Quito, Xangai, Hèlsinki, Londres i Milà”.

LÍNIES MESTRES DEL PROGRAMA DE 2022 

“La vertebració del territori, la posada en valor del mode de vida valencià i l’essència Mediterrània que volem imprimir en tot el que fem són algunes de les qüestions que emfatitzen el programa de 2022. Un extens i ampli programa que comptarà amb una programació pròpia cada mes sumada a la de tots els agents de l’ecosistema que programaran activitats des d’Espanya i amb una mirada des del disseny”, ha subratllat el director de València Capital Mundial del Disseny 2022.

“Quatre mesos reuniran una intensa programació durant 2022 en la qual atraurem totes les mirades internacionals des de diferents vessants: el mes de març amb la festa del foc i les Falles associades al disseny i la innovació des de la festa; abril, amb l’obertura d’un espai físic al centre de la ciutat que serà el nostre punt de referència d’exposicions i esdeveniments; juny, amb un festival internacional amb grans figures del món del disseny de tot el món i setembre, el tradicional mes del disseny en València on, juntament amb la realització de la Fira Hàbitat València, celebrarem la major València Disseny Week fins a la data”, ha recalcat

“La resta de mesos comptaran amb la seua pròpia agenda d’esdeveniments, alineada amb els actes més importants de la ciutat, des de l’obertura de l’any en gener, la celebració de Cevisama en febrer, el mes d’octubre per al disseny i la salut o novembre, on reunirem a València als alcaldes de totes les Capitals Mundials del Disseny al primer Congrés Internacional de Design Policies. El 3 de novembre al Palau de Congressos tindrà lloc un congrés que se centrarà en les polítiques públiques internacionals on el disseny és la clau, amb les polítiques locals com cas d’èxit”, ha agregat.

“Una gran exposició sobre disseny i salut, fruit del treball de recerca de l'arquitecte, dissenyador i divulgador del disseny, Ramón Ubeda, serà una de les grans fites de València Capital Mundial del Disseny 2022 en el MuVIM. Una mostra per a destacar el paper del disseny en sectors tan transcendentals com el de la salut i que demostrarà que el disseny, unit a disciplines com la medicina, l'ortopèdia o la tecnologia, és també una eina imprescindible per al benestar de les persones”, ha explicat.

La celebració dels Premis Goya a València, la commemoració dels premis Arquia, el lliurament de les estreles Michelin des de la ciutat del Túria, o els Premis ADCV en una gala amb la mirada internacional seran altres de les grans fites del sector on el disseny es mostrarà de manera protagonista, així com l’estrena de dos documentals centrats en dues figures clau del disseny valencià com són Montesinos i Mariscal.

Projectes estructurals com una Guia de contractació de disseny que tindrà la seua eclosió en 2022 amb un esdeveniment que valorarà el disseny valencià i l’activació d’un grup de treball per a implementar un programa de formació en disseny a través dels clústers valencians, així com un gran projecte de sostenibilitat que comparteix objectius amb convertir València en una ciutat zero residus en una dècada seran alguns dels projectes estructurals que pretenen deixar un llegat, juntament amb molts altres que s’estan treballant amb totes les institucions, empreses i professionals que formen part de l’ecosistema del disseny de València Capital Mundial del Disseny 2022.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te