València, Capital Mundial del Disseny més enllà de 2022
23 des. 2022 /

València, Capital Mundial del Disseny més enllà de 2022

El foment de la cultura del disseny ha sigut un dels focus d’atenció de World Design Capital Valencia 2022, plantejat ja des de la candidatura i posat en marxa a través d’un procés de consolidació de les institucions i les activitats que canalitzaran el llegat i la inèrcia dels últims anys.

El programa d’activitats proposat en aquest 2022 a València, més enllà de ser puntual, ha sigut impulsat posant l’accent en les possibilitats que ofereix el disseny, brindant una atenció internacional excepcional i una base didàctica i labor pedagògica estesa a tots els nivells de la societat, a través d’exposicions, publicacions i tallers que serveixen per a demostrar que el disseny millora el dia a dia de les persones buscant el seu benestar.

Aquest treball d’institucionalització i de didàctica tracta d’ajudar a dissenyadores, dissenyadors i indústria, no sols a través d’accions òbvies com la promoció i difusió del seu treball en congressos, conferències o publicacions de les quals s’ha compost el programa, sinó amb un treball que veurà la seua continuació gràcies al ja format Consell Municipal del Disseny i la labor exercida per la Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana, entitat encarregada de canalitzar tot el llegat i inèrcia de World Design Capital Valencia 2022.

Creació de la Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana amb l’objectiu de fomentar i promocionar el disseny

La Fundació del Disseny és un espai d’unió de l’ecosistema del disseny de la Comunitat Valenciana, amb el propòsit principal de donar suport a la cultura del coneixement en l’àmbit creatiu, econòmic i social del disseny.

Amb l’objectiu d’impulsar el llegat de València Capital Mundial del Disseny 2022, la Fundació recalca la importància del disseny com a eina de creació de valor necessària per a augmentar la competitivitat de les empreses i contribuir a una millor qualitat de vida, tant en els aspectes culturals com en els socioeconòmics.

Constitució del Consell del Disseny a l’Ajuntament de València

Al juliol de 2022 s’ha posat en marxa el Consell Municipal del Disseny, un consell de professionals extern i independent al govern municipal de València format per a assessorar a totes les àrees de l’administració local. Aquest òrgan transversal a totes les polítiques de l’Ajuntament de València naix amb la missió de millorar la presa de decisions entorn de qüestions clau per a la ciutat i els seus habitants, com l’urbanisme, la comunicació, l’arquitectura o el desenvolupament de serveis.

El Consell Municipal del Disseny de València està format per experts assessors i professionals independents amb l’objectiu de vetlar per l’excel·lència en disseny, arquitectura i urbanisme promovent un disseny innovador, sostenible i inclusiu dels espais públics de la ciutat.

Divulgació del disseny entre totes les generacions i fora de l’entorn endogàmic del sector

Amb la transversalitat com un altre dels grans objectius de València Capital Mundial del Disseny 2022, durant aquest any s’han celebrat diferents tipus d’esdeveniments oberts a públics de totes les edats, fomentant així la cultura del disseny.

El juny passat, el festival internacional Experience Valencia va comptar amb primeres figures del disseny en tres espais: La Marina de València, en el Veles e Vents i en La Rambleta. Una mescla entre disseny digital i interactiu, disseny gràfic, motion graphics, música, creativitat, networking, professionals del disseny de producte i artistes en un format formatiu i lúdic, pensat per a transcendir i que va ser un rotund èxit de convocatòria. Va comptar a més amb el lliurament d’un dels premis de disseny més rellevants per a estudiants, els coneguts iF Design Talent Awards.

Els més joves gaudien també al novembre de Flama Fest. Una jornada lúdic-festiva amb tallers i xarrades amb l’objectiu de situar el disseny i la creativitat en la quoteidianitat de la ciutadania jove de València i que va comptar amb artistes de notorietat internacional vinculats al mateix temps amb la ciutat de València, amb capacitat reconeguda de connectar en la seua trajectòria professional amb el públic més jove.

World Design Street Festival, al setembre, s’aliava amb primeres figures com Jaime Hayon, Patricia Urquiola, Philippe Stark, Marco Sammicheli, Juan Luis Arsuaga, Luis Rojas Marcos, Juli Capella, Ana Lluch, Benedetta Tagliabue, Vicent Martínez, Juan Carlos Baumgartner, i moltes altres personalitats amb la finalitat d’involucrar a la societat, atraure a visitants internacionals i fer didàctica del disseny. Tota una celebració als carrers, amb el públic general com a centre d’un programa en el qual es va tractar d’involucrar a tot l’ecosistema del disseny valencià.

Mentre que grans figures com Juli Capella i Pepe Gimeno veien els seus treballs reconeguts en la forma d’exposicions sorprenents i reivindicatives, demostrant que l’experiència és un grau.

«La resposta està en el disseny» davant la pregunta que formulava la mostra que acollia el Centre del Carme Cultura Contemporània el primer semestre de 2022, «Per què soc així?». Capella recopilava en la mostra 120 objectes que ens parlen i expliquen la seua forma i funcionament quotidià.

L’exposició monogràfica sobre Pepe Gimeno en el Palau Joan de Valeriola, per la seua part, era un reconeixement més a la destacada trajectòria d’un dels primers i més importants ambaixadors del disseny del nostre país en el món. Premi Nacional de Disseny 2020, la seua obra a mig camí entre l’art i el disseny es veurà reconeguda de nou en una altra mostra que es podrà visitar fins al 19 de febrer de 2023 en la Fundació Bancaixa.

Increment de la presència del disseny en l’agenda social i pública

València Capital Mundial del Disseny 2022 ha permés que el disseny s’haja convertit en un assumpte d’interés social i un tema de discussió pública. Els nous òrgans públics sorgits sota el paraigües del seu programa oficial, entre ells el primer Consell Local del Disseny en un ajuntament nacional o la Fundació del Disseny que s’encarregarà del llegat de la capitalitat, suposen la base sobre la qual continuar construint i educant a la societat per a aconseguir una visió més profunda de la importància del disseny i el seu impacte en la seua vida diària.

Generació d’una cultura del disseny a nivell empresarial i de formació

El treball de professionals de disseny s’ha vist recolzat en la Comunitat Valenciana per un teixit empresarial robust. Amb una experiència de més d’un segle de trajectòria, les empreses del sector que han apostat tradicionalment pel disseny urbanístic, arquitectònic, artístic, de producte, d’interiors i gràfic han permés a València trobar el seu espai com a ciutat de vocació global.

A això ha contribuït també la xarxa de formació de la Comunitat Valenciana, que enguany ha rebut un nombre històric de matriculacions per part d’estudiants en titulacions de disseny. Més que qualsevol altre territori d’Espanya.

Impuls de la contractació institucional del disseny

El model de contractació institucional de la Comunitat Valenciana ha suposat la professionalització del sector i representa el respecte per un sector professional i la promoció del mateix des de les institucions. En paraules de Xavi Calvo, director de València Capital Mundial del Disseny: “resulta molt pedagògic comparar l’evolució dels cartells municipals de València en l’última dècada per a observar els resultats després del canvi de procés de selecció de dissenyadors.” Aquest canvi de procediment de contractació cap a la professionalització dels cartells o campanyes s’ha produït gràcies a la fórmula d’Anomenada a Projecte de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana. Aquest sistema s’ha implantat amb èxit en la Generalitat Valenciana i el *Ajuntament de València, entre moltes altres institucions. Les Anomenades a Projecte són convocades des de la *Presidència de la Generalitat en un *microsite dedicat a tal fi i difoses també per les associacions professionals col·laboradores, que es fan ressò d’aquests encàrrecs de projectes relacionats amb disseny, il·lustració i publicitat.

En aquest sentit, València Capital Mundial del Disseny 2022 i l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) han desenvolupat la «Guia per a la gestió i contractació de disseny», amb base en una plataforma en línia d’accés gratuït: contratardiseño.es. Es tracta d’una iniciativa pionera a Espanya que es posa en marxa amb l’objectiu de ser eina de referència per a tota mena d’organitzacions, empreses, institucions i administracions públiques que necessiten d’acompanyament i orientació a l’hora de fer una adequada gestió i contractació de serveis de disseny, així com convertir-se en suport als professionals i estudis del sector en la seua relació amb els seus clients. La guia de contractació és un dels projectes estratègics i estructurals de València Capital Mundial del Disseny 2022, fonamentals per al disseny valencià i per a tots els seus professionals, tant en el seu present com en el seu futur. Ha sigut concebuda per a ser una eina de treball de referència en el sector.

Difusió del patrimoni històric, cultural, artístic i artesanal de València a través del disseny

La Comunitat Valenciana té una forma única de fer disseny. World Design Capital Valencia 2022 s’ha encarregat de validar enguany el reconeixement a la rica herència de la tradició a través de diferents focus d’atenció.

Reunits tots a través del Mapa del Disseny, una eina que permet recórrer cada districte de la ciutat remarcant “cada finestra del disseny”. Mentre que NollaMap convida a descobrir les ubicacions d’aquesta icona del disseny i patrimoni valencià que va revestir espais de mig món.

ADN Ceràmic, per la seua part, ha reivindicat la forma única de fer disseny en tota la Comunitat Valenciana, gràcies a la seua vinculació amb la tradició ceràmica, a través del primer mapejat de ceramistes i l’acostament entre la labor artesana de hui i de sempre amb una indústria capdavantera en la zona.

El patrimoni gràfic ha sigut també reivindicat a través de TiposQueImportan. La iniciativa ret homenatge al rètol comercial valencià. L’exposició que es podrà visitar fins al 26 de gener en la Galeria La Merceria forma part d’un projecte nascut en 2021 amb la col·laboració de l’Ajuntament de València com a plataforma en línia participativa per a l’exploració, documentació i inspiració entorn de la cultura local del rètol comercial. També s’ha materialitzat en una peça audiovisual dirigida per Miguel Maestro i Nacho Rambla, i posada en marxa gràcies al suport de València Capital Mundial del Disseny 2022. El documental es va estrenar el mes de juny passat en el programa oficial del Festival Cinema Jove, com a part del cicle «València, Capital del Disseny».

Exposicions com «Dissenyar l’aire», «València, porta al disseny» o «Fruites del Disseny» han posat el focus en la tradició, d’una banda d’un objecte tan quotidià com el palmito, que fomenta l’aliança entre artesania i disseny; i per un altra, il·lustracions i gràfiques que sovint passen desapercebudes en el nostre dia a dia per la seua quotidianeitat, però que han anat evolucionant en quant a tècniques d’impressió, colors i tipografies.

Finalment, la consolidació de la Comunitat Valenciana com a «Capital Mundial de les Festes del Foc», atraient la mirada internacional al patrimoni vinculat tant a la tradició com a l’avantguarda del disseny es veia àmpliament reconegut a través de la programació especial «FOC». Activitats al voltant del disseny, l’art i la tradició de les Falles, un esdeveniment que reconeix a València fora de les seues fronteres i que ha rebut una mirada creativa, a través d’exposicions, conferències, taules redones, festa i molt esperit faller.

Creació d’una plataforma global per a l’intercanvi d’idees, coneixements i millors pràctiques entorn de les polítiques de disseny

Les polítiques orientades al disseny, fins i tot en una fase d’indefinició bastant clara, s’han incorporat a l’agenda política de la ciutat de València, com s’ha pogut constatar en la inserció dels programes electorals de les opcions polítiques.

Tal com ha constatat l’informe d’impacte d’Econcult presentat el 20 de desembre, des del govern local s’ha assumit un relat sofisticat i complet sobre el paper del disseny en la política urbana i es declara una certa voluntat de lideratge en l’àmbit d’una xarxa europea i mediterrània de ciutats que incorporen el disseny en les seues estratègies urbanes.

Ja des de l’anunci de la candidatura, els efectes sobre la transformació de la política local sobre el disseny han sigut notables i “en aquests moments (desembre de 2022) es pot concloure que València es troba, almenys, a un nivell 2 d’acord amb els nivells descrits per Buchanan, en el qual es considera el disseny des de la perspectiva comunicativa i des de la perspectiva del disseny urbà” ha comentat Pau Rausell.

Un dels Signature Events de València Capital Mundial del Disseny 2022, el celebrat el mes d’octubre passat World Design Policy Conference, va reunir en dues jornades als màxims referents mundials sobre polítiques de disseny.

El resultat del congrés i les seues conclusions haurien de servir d’estímul per a propiciar que en les polítiques públiques el disseny tinga un paper rellevant, des de la perspectiva del rigor i del bon criteri en la seua aplicació. Un resultat que pot modificar les polítiques existents, facilitant un llegat en la gestió política, beneficiant a la comunitat del disseny i principalment a la ciutadania.

Promoció del disseny com a eina per a millorar la qualitat de vida i la salut de les persones

El disseny té un paper clau en la salut, amb capacitat per al progrés i benestar de les persones. Des de València Capital Mundial del Disseny 2022 s’ha remarcat aquesta visió fonamental a través de diferents activitats.

Començant pel Fòrum Internacional de Disseny Interior (FIDI), celebrat al setembre i que va comptar amb un panell d’experts de diferents àmbits que van abordar temes clau sobre com millorar la vida de les persones a través del disseny. El doctor Rojas Marcos reflexionava «entre els factors per a la salut i la felicitat es troba el mitjà, el context». És responsabilitat dels professionals del sector aconseguir que el disseny tinga un impacte positiu en les nostres vides.

L’exposició «Disseny+Salut», per altra banda, reuneix en el MuVIM més de 500 exemples de pràcticament totes les disciplines de la creativitat: disseny industrial, gràfic, infogràfic, digital, publicitari, arquitectònic, d’interiors, de moda o d’automoció, que seleccionats per Ramón Úbeda serveixen per a explicar, d’una manera pròxima, amena i simpàtica, que «el disseny és bo per a la salut».

20210914-ZetaBeer-Trampolin-03

Posada en valor del paper central de les persones en el disseny

Un dels objectius de València com a Capital Mundial del Disseny ha sigut treballar en la transformació social, canalitzant a través del disseny el treball per a aconseguir una societat igualitària, diversa, inclusiva i respectuosa amb l’entorn.

Per a això han impulsat projectes com «Lo por venir» o «Trampolín», una plataforma creativa orientada a la visibilització, sensibilització i inclusió de persones de col·lectius vulnerables, per a aconseguir nous models de col·laboració creativa i inclusiva.

O «Dissenyar en femení», en la qual es posa el focus sobre referents en el món del disseny i la promoció de la igualtat. «Si el bon disseny és l’encarregat de solucionar problemes, no podem permetre’ns córrer el risc d’infravalorar el valor de les i els professionals del disseny». Referents a tots els nivells, locals i internacionals, per a aconseguir una societat amb models en els quals totes les persones es puguen veure reflectides.

Construcció d’Àgora, un pavelló obert a la ciutadania que continuarà viu més enllà de 2022

Seguint l’estela dels pavellons que altres capitals mundials del disseny com Hèlsinki (2012) o Taipei (2016) van construir com a cor del seu programa, on veure i experimentar el disseny, València ha aprofitat l’oportunitat d’acostar el disseny i la seua transversalitat a la ciutadania, empreses i institucions des d’un espai propi: Àgora València.

El disseny ha pres el cor de València des d’un espai participatiu i inclusiu, edificat a partir de ceràmica i vareta (la tècnica tradicional amb la qual es construeixen històricament les falles), la qual cosa dota de confort tèrmic al seu interior i relaciona l’espai amb la indústria valenciana. El seu programa ha presentat una activitat continuada per als més xicotets amb tallers infantils per a públic familiar en cap de setmana. També, jornades de debat al voltant de com el disseny millora la vida de les persones que han reunit tant especialistes com als propis ciutadans i ciutadanes. Trobades per a reflexionar sobre la transversalitat del disseny en àmbits tan dispars com l’urbanisme, l’ecologia, la projecció internacional, la imatge de la ciutat, el creixement sostenible o la internacionalització.

La Marina de València i València Capital Mundial del Disseny 2022 se sumen a altres entitats i organitzacions per a impulsar l’anomenat Design District València, un districte marítim de la innovació i de la creativitat amb un fort arrelament social i històric i un caràcter profundament mediterrani marcat per la proximitat a la mar. Design District València pretén aplicar la creativitat i la innovació com a eines per a transformar els barris i amb això millorar la vida de les persones, vincular-se a espais urbans i marítims i, gràcies al caràcter obert i mediterrani de la zona, el projecte i els seus principals actors, generaran atracció per a altres ciutats mediterrànies, convertint-se en un referent replicable. Aquest projecte s’emmarca dins del moviment Mediterranean Bauhaus, la visió valenciana de la New European Bauhaus.

Consolidació de València com a ciutat del disseny i destí internacional de creativitat i talent: més de 10 exposicions per a començar 2023 amb disseny en l’oferta cultural de la ciutat

La ciutat de València és terra de creativitat. Un pol d’atracció com a destí internacional de disseny i talent, que es mostra en cada racó. I que continua més enllà de 2022, amb algunes de les fites més importants de la capitalitat prolongant-se en el temps.

De les més de 50 àmplies exposicions amb la creativitat i el disseny com a protagonistes, en 2023 podran visitar-se algunes de les més multitudinàries, certificant la continuïtat del projecte de València com a pol d’atracció de la cultura.

El Centre del Carme Cultura Contemporània, espai que ha aglutinat la major part de la programació de World Design Capital Valencia 2022, acull fins al 16 d’abril de 2023 la primera gran retrospectiva de Jaime Hayon a Espanya.

«Jaime Hayon: InfinitaMente» recorre l’univers del polifacètic creador a través dels materials, eines, procés creatiu, inspiració i referències. Un recorregut pel seu univers personal i el seu procés de creació en un gran desplegament expositiu. Els visitants poden trobar una selecció de productes i mobles produïts al llarg dels 20 anys d’Hayon Studio, incloent-hi peces úniques o limitades juntament amb mostres de processos i materials en cru, que permeten descobrir tots els detalls que normalment no són visibles.

Fins al 19 de març es podrà visitar també «Escenaris d’un futur proper». Una mostra comissariada per Tachy Mora que aborda qüestions que afecten directament una societat especialment oberta al canvi en l’àmbit de la llar, com és l’actual. L’exposició combina peces de mobiliari i il·luminació, així com escenes domèstiques que fan un zoom sobre parts concretes de l’habitatge, concebudes per una sèrie de professionals de l’arquitectura i el disseny i empreses referents.

Un altre dels llocs de referència per a aquest especial any valencià ha sigut el MuVIM, Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat, on fins al 16 d’abril de 2023 es podrà visitar l’exposició «Disseny+Salut» comissariada per Ramón Úbeda, i que com ja hem citat aborda la relació del disseny amb la salut des d’una perspectiva general i transversal.

Fins al 26 de gener també estarà oberta l’exposició «TiposQueImportan» en la Galeria La Merceria. Després de la plataforma en línia i el curt documental, aquesta mostra és un tribut al patrimoni gràfic de la ciutat, que busca recuperar aquell paisatge visual oblidat i en molts casos desaparegut. Concebuda per Miguel Maestro, posa en valor la retolació comercial dels carrers valencians mitjançant una labor de registre i de divulgació.

Un dels grans noms del disseny valencià, Pepe Gimeno, veurà el seu treball reconegut en una retrospectiva que es podrà visitar fins al 19 de febrer de 2023 en la Fundació Bancaixa.

Bombas Gens Centre d’Art acull fins al 6 d’agost de 2023 «Earth: a retrospective», una mirada a la terra des d’un punt indeterminat en un espai-temps futur, concebuda per l’estudi creatiu El Último Grito sobre la base de la col·lecció Per Amor a l’Art. En la mostra, el disseny opera com a narrativa conceptual i material, establint un diàleg que obri una aproximació especulativa a la naturalesa d’aquesta col·lecció i de les seues obres individuals.

L’eix València-Barcelona es fa present en el Centre Cultural La Nau. La connexió de totes dues ciutats a través del disseny permet reunir fins al 12 de febrer de 2023 «El millor disseny de l’any», una exposició integrada per una selecció de 40 projectes que donen visibilitat a l’excel·lència creativa i els valors del bon disseny en les seues diferents disciplines. Les obres que s’exhibeixen han sigut seleccionades d’entre els projectes finalistes i guanyadors dels Premis FAD d’Arquitectura, els Premis ADI de disseny industrial i els Premis ADG Laus de disseny gràfic i comunicació visual, organitzats per les associacions del FAD. L’exposició incorpora també una secció formada per les obres guanyadores del Premi Impacte Positiu de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV).

A més, el Museu d’Arts Decoratives de Madrid també s’uneix al gran any valencià, oferint un recorregut pel treball del famós dissenyador i creador Ximo Roca, que es podrà visitar fins al 19 de febrer de 2023.

I seguint amb els grans noms, a principis de febrer veuran la llum dos documentals protagonitzats pel dissenyador de moda Francis Montesinos i l’artista Javier Mariscal. Joies audiovisuals que narraran la vida i la trajectòria de dos creadors inigualables amb sabor mediterrani.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te