València serà Capital Mundial del Disseny en 2022
09 set. 2019 /

València serà Capital Mundial del Disseny en 2022

València està d’enhorabona. El jurat de la Word Design Organization (WDO) ha anunciat la seua decisió de designar València Capital Mundial del Disseny 2022, una oportunitat incomparable perquè la ciutat puga mostrar al món el potencial del disseny valencià, dels seus dissenyadors i de les seues empreses i el compromís amb les institucions gràcies a aquesta eina de transformació i millora social.

En comunicació per videoconferència amb l’Associació València Capital del Disseny, el secretari general de la WDO, Bertrand Derome, ha comunicat la decisió del comitè, en la qual s’ha valorat “la precisió, el rigor i la professionalitat” de la candidatura de València durant tot el procés, així com “la cohesió i la fortalesa” del sector.

“La capitalitat per 2022 és un premi a diverses dècades de la consolidació d’un sector tan singular i admirat com el disseny de la Comunitat Valenciana. És històric. La jornada de hui marca un punt d’inflexió en la història contemporània del disseny a nivell nacional. Perquè Espanya aconsegueix la primera Capital Mundial del Disseny i perquè ha sigut gràcies a València, que sempre va mantenir, segurament per falta d’amor propi, un perfil baix. Una terra de creatius que ja era públicament admirada més enllà de les nostres fronteres regionals.

València, i per extensió Castelló i Alacant – sense els seus sectors professionals i empresarials el disseny valencià no seria el que és -, ha aconseguit un punt de maduresa en disseny que mostrarà ara a la resta del món”, explica Xavi Calvo, codirector estratègic de la candidatura.

En la seua opinió, és molt ressenyable que aquest projecte haja aconseguit posar d’acord als grups polítics valencians i als governs, il·lusionar a professionals del disseny gràfic, de producte, d’interiors, de moda, arquitectes, il·lustradors i publicitaris, a més d’atraure a empreses privades de diversos sectors i suscitar l’interès de mitjans locals, nacionals i internacionals, i no sols dels especialitzats en disseny.

La capitalitat per 2022 és un premi a diverses dècades de la consolidació d'un sector tan singular i admirat com el disseny de la Comunitat Valenciana. És històric.

Per la seua part, Pau Rausell, també codirector de la candidatura, sosté que la designació de València com a Capital Mundial del Disseny és fruit, entre molts altres factors, del fet que en les últimes dècades “s’han concentrat a València una sèrie de professionals del disseny, l’arquitectura i la il·lustració gràfica, de diferents generacions, que són capaces de projectar-se i tindre presència a escala nacional i global”.

Aquest fet, junt amb la determinació i l’entusiasme dels impulsors i col·laboradors d’aquesta candidatura – que ha unit a professionals, institucions i empreses – i al suport social, ha portat aquest projecte fins aquest punt.

Des del coneixement i l’anàlisi, estem plenament convençuts de la capacitat del disseny per a accelerar els processos de transformació social i del fet que València s’obri a l’oportunitat, a través del disseny, de reforçar el compromís amb la comunitat i de redefinir el sentit de l’acció col·lectiva per un món millor”, subratlla Rausell.

“Com a alcalde sent una gran felicitat. És un gran dia per a València. Ser triats com a Capital Mundial del Disseny per a 2022 és una gran fita per a la ciutat perquè ens permet treballar durant tres anys en un tema tan important com és el disseny. I és important des del punt de vista de l’art, de la comunicació i de la indústria i a tots als nivells. València connecta així amb la seua història del disseny, que inclou a multitud de dissenyadors, entre ells Josep Renau.

Un dels objectius que tenim com Ajuntament és que aquesta Capitalitat siga una Capitalitat de tota la Comunitat Valenciana. Perquè aquest projecte pot beneficiar a la indústria del taulell de Castelló i del calçat d’Alacant i al turisme de les tres províncies. Treballarem perquè aquesta Capitalitat beneficie a tota la Comunitat Valenciana”, va assegurar l’alcalde de València, Joan Ribó.

València s'obri a l'oportunitat, a través del disseny, de reforçar el compromís amb la comunitat i de redefinir el sentit de l'acció col·lectiva per un món millor

La candidatura de València, articulada al voltant del lema «El disseny mediterrani de València. Disseny per al canvi, disseny per als sentits», reivindica una manera de mirar amb implicacions geogràfiques, però també estètiques, ètiques, filosòfiques i polítiques. El programa transversal de la candidatura de València Capital Mundial del Disseny per a 2022 inclou un pla complet d’esdeveniments que abastaran totes les disciplines del disseny, des del disseny industrial al disseny d’espais passant per l’arquitectura i el disseny de serveis i interfícies. L’objectiu és coordinar la programació amb l’agenda cultural de la ciutat per a impregnar-la de disseny i apropar-la al màxim a la ciutadania.

Així, de gener a desembre, cada mes estarà protagonitzat per un tema global a partir de quatre tipus d’esdeveniments: exposicions, congressos, tallers i xerrades. El focus es centrarà en continguts com el disseny enfront del canvi climàtic, el disseny mediterrani, el compromís del disseny en la igualtat de gènere, la història del disseny, el relat a partir del disseny, el desenvolupament industrial i el disseny i la naturalesa, entre d’altres.

Les ciutats designades Capital Mundial del Disseny en anys anteriors han sigut Torí (Itàlia) en 2008, Seül (Corea del Sud) en 2010, Hèlsinki (Finlàndia) en 2012, Ciutat del Cap (Sud-àfrica) en 2014, Taipei (Taiwan) en 2016, Ciutat de Mèxic en 2018 i Lilla (França) que prepara la seua celebració per al 2020.

La candidatura de València Capital Mundial del Disseny 2022 és un projecte de l’Associació València Capital del Disseny i compta amb l’impuls de l’Ajuntament de València, de Presidència de la Generalitat Valenciana, Turisme València, Fira València i La Marina de València.

Compta amb empreses col·laboradores com Actiu, Andreu World, Point, Zumex, Torrecid i La Imprenta i institucions amigues com l’Associació de Dissenyador de la Comunitat Valenciana (ADCV), el Col·legi de Dissenyadors d’Interior de la Comunitat Valenciana, ComunitAD, READ i el Col·legi Territorial d’Arquitectes de València. A més, és una iniciativa que ha traspassat l’àmbit local per a convertir-se en un projecte nacional amb el recolzament de tres ministeris: el Ministeri de Cultura i Esports; el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme; i el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, a més d’altres moltes institucions. La candidatura també ha rebut el suport de la Casa Reial Espanyola.

El programa transversal de la candidatura de València Capital Mundial del Disseny per a 2022 inclou un pla complet d'esdeveniments que abastaran totes les disciplines del disseny.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te