Detalls de les sessions de treball
En aquests dies han tingut lloc dues sessions de treball entre els representants de la WDO i l’equip de la candidatura a València. Entre les objeccions menors que plantejaven els representants de la WDO al principi, explica Pau Rausell, una d’elles feia referència a la dificultat de trobar un repte principal al qual la capitalitat podria fer front, però amb els arguments exposats, va quedar superada.
«No hi ha dubte que l’obtenció de la capitalitat mundial del disseny és un bon pretext per a visualitzat que el disseny és, principalment, una eina per a resoldre problemes i les ciutats europees fan front a grans problemes al segle XXI, com són la sostenibilitat ambiental, l’envelliment de la població, la inclusió i la desigualtat, la gestió de la multiculturalitat, la generació i gestió de l’espai públic, entre altres».
València com ciutat mitjana europea fa front a molts d’aquests problemes, però no podem diagnosticar cap d’ells en concret com el causant de la “malaltia urbana”, explica Pau Rausell.
«Des d’aquesta perspectiva, la capitalitat cultural de València no es planteja com una quimioteràpia invasiva i de xoc per a fer front a un únic càncer urbà sinó, des d’aquesta perspectiva mediterrània i temperada, com un tractament quotidià per abordar multifactorialment la insatisfacció urbana i millorar la qualitat de vida de la gent normal.
Naturalment el disseny ha de contribuir a trobar solucions enginyoses, disruptives, belles i eficients per abordar la transició energètica, la mobilitat sostenible, el transport eficient, la senda cap a la circularitat de l’economia, i naturalment hi ha experiències que requereixen i usen el disseny per la regeneració urbana com és el cas del Cabanyal o l’activació de l’espai públic com és la Marina de València o la utilització dels conceptes d’alimentació objectius de desenvolupament sostenible. Però allò que pretenem amb la capitalitat és mostrar que el disseny no és només una reacció extraordinària davant reptes globals, sinó que el disseny pot ser també un artefacte compartit d’aplicació diària que ens resol multitud de problemes i millora el benestar de la ciutadania», explica Pau Rausell.
Dues intenses jornades per a les quals l’organització havia preparat un minuciós pla de treball farcit de reunions, visites i encontres, on han pogut comprovar in situ tot el contingut de la candidatura explicat en una memòria de 500 pàgines, que va ser presentat a l’organització el passat mes de març.
«Aquests dos dies han servit perquè coneguen la veritable vinculació de la ciutat amb el disseny, la història i l’arquitectura, amb la sostenibilitat, l’empresa i la indústria. I també han pogut conèixer personalment qui conformen l’ecosistema del disseny, el del món de l’empresa, de la innovació i de l’emprenedoria. En definitiva han conegut a les persones que fan possible aquesta candidatura perquè aquest és un projecte de persones”, conclou Xavi Calvo.