València supera amb nota l’examen de la World Design Organization
31 jul. 2019 /

València supera amb nota l’examen de la World Design Organization

El Comitè Tècnic de la World Design Organization (WDO) s’emporta la millor de les impressions de la ciutat de València. Així ho han transmès els seus responsables, després de dos intensos dies d’estada a la ciutat, dos dies en els quals han mantingut reunions de treball amb els impulsors de la candidatura, trobades institucionals al més alt nivell i visites per conèixer l’ecosistema del disseny, l’empresa i l’emprenedoria.

Els tres membres del comitè de la WDO, el seu secretari general Bertrand Derome; la directora de Programes i Comunicació, Andréa Springer i el Dr. Brandon Gien, en representació del comitè encarregat del programa World Design Capital (WDC), a més de fundador de Good Design Australia i president dels premis anuals Australian Good Design Awards, han transmès als responsables de la candidatura que tota la informació recollida ha superat les seues expectatives.

Aquesta visita no només ha superat les meues expectatives, ha superat les d'ells. Ens han comunicat que és una de les millors candidatures que han rebut als dotze anys que porta aquesta iniciativa de la WDO.

Un balanç igualment positiu és el que realitzen els principals responsables de la candidatura, en representació de l’Associació València Capital del Disseny, qui agraeixen la col·laboració absoluta que han trobat tant del sector del disseny com per part dels representants polítics, del món de l’empresa, la universitat, la indústria, la docència, les institucions públiques, així com del conjunt de les organitzacions privades relacionades amb l’ecosistema del sector del disseny.

Per a Xavi Calvo, codirector estratègic de la candidatura València Capital Mundial del Disseny 2022: «Aquesta visita no només ha superat les meues expectatives, ha superat les d’ells. Ens han comunicat que és una de les millors candidatures que han rebut als dotze anys que porta aquesta iniciativa de la WDO. Han constatat com és de completa, els seus valors i atributs per ser la guanyadora. I a més el comitè tècnic de la WDO s’ha mostrat gratament sorprès per la comunitat que hi ha al voltant del disseny valencià, al voltant de les persones i des de molts àmbits, l’arquitectura, la indústria, la sostenibilitat, l’empresa. Han vist a persones perquè aquest és un projecte de persones pensat per a millorar la vida de les persones».

Pau Rausell, que junt amb Xavi Calvo és també codirector estratègic de la candidatura, realitza el següent balanç: «La comissió tècnica per avaluar la candidatura s’ha trobat, malgrat les dates, amb una ciutat mobilitzada i alineada amb l’objectiu d’atorgar centralitat en el context urbà al disseny a l’àmbit social, econòmic, cultural i ambiental. El que més els ha sorprès és el nivell de maduresa, complexitat i sofisticació de l’ecosistema del disseny, i el grau de professionalitat en la redacció i conformació de la proposta. També que l’articulació de la candidatura ha estat un procés de baix cap a dalt i que ha aconseguit imbricar al món del disseny, l’empresa, les administracions i l’acadèmia. Durant dos dies han tingut una visió quasi en 360º dels continguts mostrats a la memòria».

Explica Rausell que la resposta dels agents implicats ha sigut d’un elevat nivell de compromís i amb una disponibilitat total, el que ha permès que el jurat el percebera de manera directa. També ha contribuït a la percepció de l’excel·lència l’excel·lent producció de la visita on ha estat crucial el rigor professional de l’oficina de Turisme València.

La presidenta de l’Associació València Capital del Disseny, Marisa Gallén destaca que el grup de professionals i empresaris que impulsa aquest projecte «el fem des del convenciment  que el disseny és una eina molt poderosa per imaginar solucions innovadores davant dels grans reptes urbans. Aquests dos dies ens han servit per a seguir compartint el projecte de la candidatura amb la societat i s’ha generat un ambient d’optimisme tan contagiós que ha fascinat als avaluadors».

Gallén afegeix que la WDO ha pogut comprovar que l’ecosistema del disseny està madur i que aquesta candidatura té la capacitat de sumar voluntats, des del món empresarial i del treball, a les institucions polítiques i acadèmiques, passant pel col·lectiu professional de dissenyadors i arquitectes. Tots compartim la mateixa il·lusió.

Ho fem des del convenciment de que el disseny és una eina molt poderosa per imaginar solucions innovadores davant dels grans reptes urbans.

Detalls de les sessions de treball

En aquests dies han tingut lloc dues sessions de treball entre els representants de la WDO i l’equip de la candidatura a València. Entre les objeccions menors que plantejaven els representants de la WDO al principi, explica Pau Rausell, una d’elles feia referència a la dificultat de trobar un repte principal al qual la capitalitat podria fer front, però amb els arguments exposats, va quedar superada.

«No hi ha dubte que l’obtenció de la capitalitat mundial del disseny és un bon pretext per a visualitzat que el disseny és, principalment, una eina per a resoldre problemes i les ciutats europees fan front a grans problemes al segle XXI, com són la sostenibilitat ambiental, l’envelliment de la població, la inclusió i la desigualtat, la gestió de la multiculturalitat, la generació i gestió de l’espai públic, entre altres».

València com ciutat mitjana europea fa front a molts d’aquests problemes, però no podem diagnosticar cap d’ells en concret com el causant de la “malaltia urbana”, explica Pau Rausell.

«Des d’aquesta perspectiva, la capitalitat cultural de València no es planteja com una quimioteràpia invasiva i de xoc per a fer front a un únic càncer urbà sinó, des d’aquesta perspectiva mediterrània i temperada, com un tractament quotidià per abordar multifactorialment la insatisfacció urbana i millorar la qualitat de vida de la gent normal.

Naturalment el disseny ha de contribuir a trobar solucions enginyoses, disruptives, belles i eficients per abordar la transició energètica, la mobilitat sostenible, el transport eficient, la senda cap a la circularitat de l’economia, i naturalment hi ha experiències que requereixen i usen el disseny per la regeneració urbana com és el cas del Cabanyal o l’activació de l’espai públic com és la Marina de València o la utilització dels conceptes d’alimentació objectius de desenvolupament sostenible. Però allò que pretenem amb la capitalitat és mostrar que el disseny no és només una reacció extraordinària davant reptes globals, sinó que el disseny pot ser també un artefacte compartit d’aplicació diària que ens resol multitud de problemes i millora el benestar de la ciutadania», explica Pau Rausell.

Dues intenses jornades per a les quals l’organització havia preparat un minuciós pla de treball farcit de reunions, visites i encontres, on han pogut comprovar in situ tot el contingut de la candidatura explicat en una memòria de 500 pàgines, que va ser presentat a l’organització el passat mes de març.

«Aquests dos dies han servit perquè coneguen la veritable vinculació de la ciutat amb el disseny, la història i l’arquitectura, amb la sostenibilitat, l’empresa i la indústria. I també han pogut conèixer personalment qui conformen l’ecosistema del disseny, el del món de l’empresa, de la innovació i de l’emprenedoria. En definitiva han conegut a les persones que fan possible aquesta candidatura perquè aquest és un projecte de persones”, conclou Xavi Calvo.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te