València trau pit com a capital mundial de la creativitat en la gala dels Premis Nacionals d’Innovació i Disseny
21 març 2022 /

València trau pit com a capital mundial de la creativitat en la gala dels Premis Nacionals d’Innovació i Disseny

El Palau de Congressos de València ha acollit aquest matí la celebració dels Premis Nacionals d’Innovació i Disseny 2021 atorgats pel Ministeri de Ciència i Innovació. En la seua 29a edició, els reconeixements més importants d’Espanya en els àmbits de la innovació i del disseny han acudit a la crida de la Capital Mundial del Disseny 2022, destacant el paper de professionals i empreses valencianes del sector com a palanca de creixement econòmic i transformació transversal de la societat per a posar el benestar de les persones en el centre.

L’acte, presidit pels Reis d’Espanya, acompanyats per la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha comptat amb el suport de la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de València i amb la presència del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i de l’alcalde de València, Joan Ribó, de la secretària general d’Innovació, Teresa Riesgo, així com la presidenta de l’Associació València Capital del Disseny, Marisa Gallén; el vicepresident i membre del consell directiu de la World Design Organization, Luis Calabuig; el president de la Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana, Vicent Martínez i el Director de València Capital Mundial del Disseny 2022, Xavi Calvo.

Dos dels Premis Nacionals d’Innovació i de Disseny 2021 tenen la seua base en la Comunitat Valenciana: Jaime Hayon, en la categoria de Professionals, un dels dissenyadors més influents del nostre temps, i Expormim, en la categoria d’Empreses, com a exemple de companyia que ha sabut conjugar la I+D amb la producció artesanal en una clara mostra d’evolució de disseny.

Els Premis Nacionals d’Innovació i de Disseny 2021 també han recalat en el doctor Eduardo Anitua, el jove dissenyador Danny Saltaren, i les empreses Cosentino i CerTest Biotec, als quals se suma una menció especial per a l’arquitecte, dissenyador i escriptor Ramón Úbeda que, en un vídeo projectat a l’inici de la cerimònia, ha reivindicat Espanya com a “potència creativa internacional”.

València exerceix a la perfecció el seu paper com a Capital Mundial del Disseny. - Felip VI.

Felip VI s’ha referit precisament al talent de disseny i innovació amb el qual Espanya compta i que ha qualificat com a “magnífic”. “Des de València, es projectarà al món.” El Rei ha subratllat que “València exerceix a la perfecció el seu paper com a Capital Mundial del Disseny” i que ha sigut un èxit, no sols per a la Comunitat Valenciana sinó per a Espanya, haver aconseguit aquest reconeixement atorgat per part de la World Design Organization.

El rei Felip VI ha recordat que els Premis Nacionals d’Innovació i de Disseny porten més de tres dècades reconeixent el compromís d’aquestes disciplines en la competitivitat i el progrés del país, “i en aquesta determinació sempre podreu comptar amb el meu suport i amb el de la Reina”, ha afegit. El monarca ha conclòs les seues paraules amb una reflexió dirigida especialment als premiats: “que la innovació siga el motor, que el disseny siga la brúixola, i que el Nord siga, sempre, les persones. Comptem amb vosaltres.”

En el seu discurs de clausura, Felip VI ha donat suport al poble ucraïnés condemnant la invasió i reivindicant una imprescindible cultura de pau i seguretat perquè les persones puguen posar el seu enginy, de manera constructiva i positiva, “al servei de millorar la vida de tots, la nostra convivència i la relació amb el nostre entorn mitjançant solucions innovadores a problemes nous i antics.”

En el seu parlament inaugural, la ministra de Ciència i Innovació també ha destacat el paper de València com a epicentre nacional i mundial de la innovació i del disseny: “Els Premis Nacionals d’Innovació i de Disseny reconeixen a persones i organitzacions que, a través de la innovació i del disseny, milloren les nostres vides. “Gràcies a València per l’acolliment. No hi ha millor lloc per a celebrar aquests reconeixements. És el territori que en matèria d’innovació més ha avançat a Espanya en els últims anys i ha sigut designada Capital Mundial del Disseny per mèrits propis.” Diana Morant ha agraït als Reis d’Espanya el “suport incondicional al disseny i a la innovació com a motors de desenvolupament sostenible i benestar social en aquests temps de desafiaments superposats.”

Hayon i Expormim, ambaixadors de la força transformadora del disseny valencià

El Premi Nacional de Disseny en la modalitat Professionals ha recaigut en l’artista-dissenyador Jaime Hayon, com a “referent indiscutible del disseny espanyol a nivell internacional”, i en la modalitat d’empreses ha sigut per a la valenciana Expormim, per saber conjugar els valors de la indústria artesana tradicional amb l’avantguarda en el disseny de mobiliari d’alta qualitat.

Hayon, que no ha pogut assistir a la cerimònia -en el seu lloc, David Hayon ha recollit el guardó- ha intervingut en el vídeo introductori donant la seua particular visió de la disciplina: “El disseny és una disciplina que intenta, a través de la creativitat, atorgar eines per a un món millor. Intenta que tothom visca de forma una miqueta més ordenada i organitzada. El disseny ens dona alegries, narrativa, emocions… i això és una cosa que la gent està percebent cada dia més.”

Pel seu costat, Mercedes Laso, gerent de Expormim, ha assistit a la gala com a representant d’aquesta empresa familiar. Encapçalada hui per la tercera generació, aquesta companyia valenciana es dedica a la fabricació de mobles d’Interior i d’exterior amb un alt component artesanal i una ferma aposta per la recuperació dels sectors tradicionals a través de la innovació i de l’avantguarda.

València i, per extensió, la Comunitat Valenciana, són terra de Premis Nacionals

No cal anar molt lluny en el temps per a donar amb noms valencians en la relació de Premis Nacionals del Disseny. De fet, les edicions més recents han tingut un marcat accent valencià de la mà de professionals com Marisa Gallén (2019), Pepe Gimeno (2020) i Jaime Hayón (2021) —el dissenyador madrileny situa a València el seu estudi principal i forma part del IAC (International Advisory Committee) de World Design Capital València 2022.

En la modalitat d’empreses, els Premis Nacionals d’Innovació i de Disseny també han recalat en la Comunitat Valenciana en nombroses ocasions. Expormim (2021), LZF Lamps (2020), Point (2019) i Actiu (2017) han sigut les empreses reconegudes, de manera consecutiva en les últimes quatre edicions, per la seua trajectòria excel·lent i exemplar en l’àmbit del disseny.

En total, 14 professionals i empreses —15 si incloem a Hayon en el recompte—, confirmen que València és un territori únic que té en el disseny la columna vertebral de la història de la seua indústria i herència artística i cultural. Els Premis Nacionals de Disseny i Innovació són el reconeixement a un llegat de dècades de treball i creativitat.

  • Daniel Nebot: Premi Nacional de Disseny 1995 modalitat Professionals.
  • Punt Mobles: Premi Nacional de Disseny 1997 modalitat Empreses.
  • Xavier Mariscal: Premi Nacional de Disseny 1999 modalitat Professionals.
  • Andreu World: Premi Nacional de Disseny 2007 modalitat Empreses.
  • Rosegue Group: Premi Nacional d’Innovació 2012 modalitat Internacionalització.
  • Nacho Lavernia: Premi Nacional de Disseny 2012 modalitat Professionals.
  • Mario Ruiz: Premi Nacional de Disseny 2016 modalitat Professionals.
  • Actiu: Premi Nacional de Disseny 2017 modalitat Empreses.
  • Marisa Gallén: Premi Nacional de Disseny 2019 modalitat Professionals.
  • Point: Premi Nacional de Disseny 2019 modalitat Empreses.
  • Porcelanosa Grup AIE: Premi Nacional d’Innovació 2019 modalitat Gran Empresa.
  • LZF Lamps: Premi Nacional de Disseny 2020 modalitat Empreses.
  • Pepe Gimeno: Premi Nacional de Disseny 2020 modalitat Professionals.
  • Expormim: Premi Nacional de Disseny 2021 modalitat Empreses.
  • Jaime Hayón: Premi Nacional de Disseny 2021 modalitat Professionals.

Gràcies a València per l'acolliment. No hi ha millor lloc per a celebrar aquests reconeixements. És el territori que en matèria d'innovació més ha avançat a Espanya en els últims anys i ha sigut designada Capital Mundial del Disseny per mèrits propis. - Diana Morant.

L’objectiu dels Premis Nacionals d’Innovació i de Disseny és distingir a aquelles persones i entitats —institucions i organitzacions— que han fet de la innovació un element indispensable en el desenvolupament de la seua estratègia professional i del seu creixement empresarial. Així mateix, reconeixen als professionals i empreses que han contribuït significativament a l’increment del prestigi del disseny espanyol i a les entitats que, incorporant-lo a la seua estratègia empresarial, han demostrat que el disseny és una potent palanca de la innovació i la competitivitat.

Nova mostra del suport a la capitalitat des del Govern central

Des de l’acte de suport a València Capital Mundial del Disseny 2022 que va tindre lloc al juliol de 2019 com a avantsala del lliurament dels Premis Nacionals d’Innovació i de Disseny en el Museu dels Ciències i amb la presència del d’aleshores ministre de Ciència i Innovació Pedro Duque, les principals administracions del país han fet patent el seu suport al disseny valencià com a motor de projecció d’un país més competitiu i avançat.

Entre les més recents cal destacar la creació, el desembre passat de 2021, de l’òrgan interadministratiu que promou València Capital Mundial del Disseny 2022 com a Esdeveniment d’Excepcional Interés Públic (AEIP) en els Pressupostos Generals de l’Estat. D’aquesta manera es garanteix l’aplicació de determinats avantatges fiscals al mecenatge privat, repercutint en un benefici directe sobre la població nacional en termes de sostenibilitat, educació, cultura i mobilitat. El Ministeri de Ciència i Innovació va ser el sol·licitant d’aquest títol a través de la seua Secretaria General d’Innovació amb la finalitat d’impulsar la importància del disseny com a eina de canvi i evolució a nivell nacional i convertir València Capital Mundial del Disseny 2022 en un esdeveniment cultural de primer nivell.

Amb el suport institucional, l’ecosistema de València Capital Mundial del Disseny 2022 es proposa les bases d’un llegat per a la ciutat i les futures generacions amb el disseny com a mitjà de transformació i fil conductor entre valors com la salut, l’educació, la innovació, el patrimoni, la igualtat, la inclusió, la diversitat i la sostenibilitat com l’essència d’una nova València immersa en un canvi sense precedents.

Fotografies: Nerea Coll

Vols estar a l'última?

Subscriu-te