WORLD DESIGN SPOTLIGHT: «Adela Rex». Andreu World i Philippe Starck
14 nov. 2022 /

WORLD DESIGN SPOTLIGHT: «Adela Rex». Andreu World i Philippe Starck

La primera col·laboració de la firma valenciana Andreu World amb el creatiu francés  Philippe Starck (París, 73 años) és Adela Rex, presentada durant la Milan Design Week 2021.

Eixe és el nom de la col·lecció més verd de la firma, feta, com és norma en aquesta empresa, amb fusta procedent dels mateixos boscos reforestats de la marca. Les cadires i les butaques estan compostes d’elegants peces sense tornavisos, on les seues parts s’uneixen fàcilment i, també, compten amb un fàcil desmuntatge  per a reciclar-les quan siga necessari. El disseny d’Adela Rex és precís, les peces que ho conformen encaixem com un puzle i no necessita ferratges ni elements addicionals.

L’aplicació de l’economia circular té en aquesta col·laboració un exemple molt fàcil de comprendre: tot està pensat per a una segona vida de les peces i es deixa una empremta de carboni mínima, a més de tindre un disseny molt atractiu.

Aquesta col·lecció forma part del projecte 100% pura fusta d’Andreu World, compost per dissenys elaborats amb aquest material, xapa de noguera, o de roure, procedent dels boscos d’explotació pròpia que la firma té a l’est d’Europa, als Càrpatos d’Ucraïna, on asseguren que tot el que es tala es replanta.

“Els boscos on talem la nostra fusta han sigut collits amb molta intel·ligència i visió a llarg termini des dels temps de l’Imperi austrohongarés, que va començar a reforestar-los fa 200anys. És el temps que necessita un arbre de creixement lent -les espècies que utilitzem nosaltres- per a ser adult. La seua cultura no sols ens proporcionà una matèria primera de qualitat, també ens va descobrir la tècnica per a distingir la fusta que era especialment seleccionada per a crear un Stradivarius, el mateix material que ara emprem per a produir cadires i taules que també aspiren a ser excepcionals”,  apunten des d’Andreu World.

Las sillas son herramientas de comunicación, de cambio. Solo diseño sillas que aportan algo más que un asiento" – Philippe Starck

A més de ser reciclable, Adela Rex ha sigut desenvolupada a partir del mateix compromís de complir amb els més exigents estàndards i certificacions internacionals el fet que garanteix la màxima transparència i un mínim d’impacte en la seua producció.

Com afirmava el mateix Philippe Starck en la presentació de la col·lecció, “volem fusta a les nostres vides. És una necessitat humana bàsica estar envoltat de senyals que ens recorde a la natura i  prediguen el futur”.

El dissenyador ha explicat alguna vegada que, per a ell, “les cadires són ferramentes de comunicació, de canvi. Sols dissenye cadires que aporten alguna cosa més que un seient”. Molt crític amb el consum massiu i defensor de la sostenibilitat, Starck mai ha dissenyat per a una companyia de tabac, per a una casa d’apostes o per a un país no democràtic, com explicava en una entrevista al diari “El País”. Va apostar des del principi pel disseny “ètic” i així continua.

Diu Philippe Starck que, per a fer un projecte bell, els socis han d’estar enamorats i compartir la mateixa visió. El dissenyador francès ha sigut un abanderat de l’ecologia des que va començar la seua carrera professional. “Tard o d’hora havíem de trobar-nos en el camí. Aquesta cadira amb braços és apilable i forma part d’un projecte de cadires de fusta 100%  FSC que estàvem desenvolupant conjuntament, totalment sostenible en tota la seua extensió, i que suma un punt d’innovació en la nostra manufactura. Utilitza fusta de contraxapat, que és probablement la més sostenible perquè el seu aprofitament és molt superior, duent al límit la xapa amb un motle especial que permet aconseguir geometries en 3D”, explicaven des d’Andreu World sobre la seua col·laboració amb el dissenyador francés per a crear Adela Rex.

El mobiliari de l’empresa Andreu World (Premi Nacional de Disseny en 2001) decora els espais més insospitats del món, des de restaurants multipremiats fins a les oficines de Google, Twitter i Facebook, o les universitats de Princeton i Harvard. Malgrat tindre tendes per mig món, des d’Estats Units fins al Japó, la seua base d’operacions continua estant en Alaquàs i la seua gran showroom, en Xiva, ambdues poblacions de València.

Andreu World era un xicotet taller en 1955, quan Francisco Andreu va començar amb tot. En l’actualitat és la major exportadora de mobles d’Espanya, ven el 805 de la seua producció a 70 països i genera més de 500 llocs de treball.

Fotografia: Andreu World.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te