WORLD DESIGN SPOTLIGHT: Cadira Frames, de Hayon i Expormim
31 oct. 2022 /

WORLD DESIGN SPOTLIGHT: Cadira Frames, de Hayon i Expormim

Aquesta història té com a protagonistes a una empresa familiar de mobles de Moixent (València) que va nàixer com exportadora de vímet als anys seixanta i a un dissenyador que té tot un imaginari propi al cap  ha sigut Premi Nacional. És la història d’Expormim, de Jaime Hayon i de la cadira Frames o de com l’artesania i la tradició es varen aliar amb la màgica narrativa del disseny.

Expormim es va establir en 1960 a la seua fàbrica en el poble natal del seu fundador, Miguel Laso Tortosa, que va decidir embarcar-se al negoci de fer productes elaborats a partir de materials naturals, duent la industrialització a aquest poble del sud de la província de València, un lloc eminentment agrícola fins a aquell moment.

La matèria primera original, el vímet, procedia de Conca i era Moixent on es processava i es tractava artesanalment per a, després, exportar aquests productes a Europa en forma de bressols, safates i cestos. Més de 60 anys i unes quantes generacions més tard, la innovació i la creativitat continuen sent els estàndards de l’empresa.

Composta per una sèrie de dissenys que reivindiquen el vímet, la col·lecció Frames va ser llançada perr Expormim i Jaime Hayon amb motiu del Saló Internacional del Moble de Milà en 2014.

Ells conten que una trobada fortuïta amb els reconeguts arquitectes-dissenyadors Oscar Tusquets i Benetta Tagliabue marcaria un abans i un després en la seua trajectòria empresarial. Eixa trobada va suposar una sèrie de col·laboracions professionals que col·locarien a la companyia en el mapa del disseny sense abandonar mai eixe binomi d’artesania i passió que tan bé els havia funcionat.

Expormim sempre ha confiat en el saber fer dels artesans que han transmés el seu coneixement de generació en generació. Tant en el corbat del vímet, com en l’escatat manual de la fusta i la unió de tots els components: tot és realitzat per artesans qualificats que han adquirit un coneixement ampli i una gran experiència en transcórrer dels anys.

Aquesta unió d’artesania i disseny va dur a una feliç col·laboració entre Jaime Hayon i Expormim, els quals van llançar la col·lecció Frames amb motiu del Saló Internacional del Moble de Milà en 2014, composta per una sèrie de dissenys que reivindiquen el vímet, que forma l’esquelet de les peces, considerat com un material radicalment modern però treballat a l’estil més artesanal.

La col·lecció tocada amb la vareta màgica d'Hayon va pel camí de ser un clàssic modern gràcies a eixa mescla de rusticitat i distinció, amb una estètica simple però elegant.

La col·lecció tocada amb la vareta màgica d’Hayon va pel camí de ser un clàssic modern gràcies a eixa mescla de rusticitat i distinció, amb una estètica simple però elegant, on el disseny d’aquestes peces d’exterior val perfectament per a un interior, i on el que abans era sols per a l’estiu passa a gaudir-se tot l’any.

Hayon, prestigiós dissenyador-artista-il·lustrador, guardonat amb el Premi Nacional de Disseny en 2021, gaudeix creant en el seu estudi, ubicat València, des d’on dona lluminositat a tot el que fa.

Amb Frames es reprén la història de la perfecta unió entre artesania i tradició però passant pel filtre Hayon, que ho pinta d’alegria i modernitat. La butaca Frames va ser guardonada en 2016 amb el Premi al Millor Disseny de Producte en els prestigiosos German Design Awards.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te