World Design Spotlight: «Cadira TNK»
22 ag. 2022 /

World Design Spotlight: «Cadira TNK»

El projecte de concepció, disseny i desenvolupament de la cadira TNK arranca a principis de 2004 i va ser un repte que va abordar Alegre Design, un estudi especialitzat en disseny industrial i desenvolupament de producte, en col·laboració propera amb Actiu, empresa especialitzada en mobiliari d’oficina. 

En aquell moment, Actiu es trobava en un punt d’inflexió en el qual volia centrar-se en un producte de major qualitat i de majors prestacions. I Alegre Design, per la seua banda, duia dos anys funcionant com estudi i es trobava en fase de creixement. 

De la col·laboració entre ambdues empreses, va sorgir l’encàrrec d’una cadira operativa d’alt nivell qualitatiu en quant a qualitat i funcionalitats. 

La TNK va marcar la direcció de l’empresa de disseny durant els següents anys, en els quals s’ha anat elevant, progressivament, la qualitat de les prestacions. I segueix formant par del catàleg d’Actiu. 

Amb el disseny de TNK es va desenvolupar una plataforma tecnològica d’altes prestacions per a l’oficina, que va obrir una nova era en quant a la qualitat dels productes de marca. 

“Creada en injecció d’alumini, TNK aportava els requisits funcionals i ergonòmics d’una cadira d’altes prestacions, capaç de competir amb les cadires més ergonómiques a escala internacional. Prova d’aquest fet és que aquesta plataforma ha arribat fins als nostres dies amb la TNK i amb els seus models posteriors com la TNK 500 i la TNK Flex”, apunta Marcelo Alegre, fundador i CEO d’Alegre Design. 

És un producte viu i, a dia de hui, es continua treballant en millores del poducte per a donar resposta a necessitats que van sorgint en l'usuari.

La seua principal innovació és una patent sobre el mecanisme sincro, novedós en el mercat, doncs permet el moviment coordinat del seient i del respatler per a afavorir la correcció postural en qualsevol posició de l’usuari. 

És un producte viu i, a dia de hui, es continua treballant en millores del poducte per a donar resposta a necessitats que van sorgint en l’usuari”, explica Alegre. 

El repte? “Una cadira d’oficina és un producte complex, amb uns alts requeriments funcionals, ergonòmics i mecànics. I aconseguir l’equilibri entre una estètica subtil i aquests requeriments tècnics va ser el gran repte”, apunta el dissenyador. 

“Col·laborem molt estretament amb el departament tècnic d’Actiu per a solucionar punt a punt, peça a peça i moviment a moviment tots els elements de la cadira per a generar un disseny que ha permés seguir desenvolupant aquest producte per al mercat durant vint anys”. 

“Abans de la TNK, en Alegre Design treballàvem en les dimensions alçat, planta i perfil. Però encara no ens centràvem en la confluència de les tres dimensions. El major repte va ser treballar amb una visió 3D per a observar els productes des de tots els punts de vista i aconseguir que foren bonics des de tots els angles”: 

Aquell disseny es va convertir en la base del treball posterior de la firma, a partir d’eixe mateix mecanisme sincronitzat pioner, que els va dur a desenvolupar les cadires TNK A500 i TNK Flex, i aconseguiran amb elles reconeixents com el Red Dot Design Award, en 2012, i els premis German Design Award i Achiproduct Design Award, en 2018. 

 

Fotografía: Alegre Design. 

Vols estar a l'última?

Subscriu-te