World Design Spotlight: «CaixaForum»
18 jul. 2022 /

World Design Spotlight: «CaixaForum»

Obra de l’arquitecte Enric Ruiz-Geli, professor de Virginia Tech, el nou gran centre cultural de la Fundació La Caixa a València compta amb prop de 10.000 metres quadrats dedicats a la difusió del coneixement, dues sales d’exposicions, un auditori amb capacitat per a unes 300 persones, una llibreria, un restaurant i un espai familiar i educatiu.

Les obres de CaixaForum València començaren al 2018 a l’edifici ja existent de l’Àgora, dissenyat per Santiago Calatrava, situat al complex de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València.

El projecte, de l’estudi Cloud 9 dirigit per Ruiz-Geli, té com principal característica la potenciació del concepte d’àgora – entenent com una superfície oberta al diàleg i a l’activitat cultural -, així com la sostenibilitat mediambiental.

El centre disposa de dos grans sales d’exposicions situades a la planta baixa, on l’oferta cultural és ampla: des d’exposicions d’art, cicles de conferències, concerts i espectacles, fins jornades socials i tallers educatius i familiars dirigits a totes les edats.

Des dels seus inicis, CaixaForum s’ha erigit com l’estendard cultural de la Fundació “la Caixa” i s’ha posicionat com un dels referents pel que fa a accés i difusió de la cultura. L’aposta de la institució per la divulgació del coneixement, la cultura i la ciència com agents de millora social es tradueix en un estil de projecte reconeixible i assimilat pel públic.

Cadascú dels centres CaixaForum repartits per tot el territori espanyol ha estat concebut segons esta identitat de projecte i cadascú es caracteritza per una arquitectura i una personalitat diferenciadores.

La programació innaugural del centre de València transporta als visitants des de les primeres civilitzacions fins les creacions artístiques més actuals.

Els faraons són els protagonistes de la primera sala, que exhibeix estàtues monumentals i relleus de temples de l’antic Egipte procedents del British Museum.

En la segona sala s’estrena una exposició especialment concebuda per a este centre. “Horitzó i límit, visions del paisatge”, que pren com a punt de partida la Col·lecció d’Art Contemporani Fundació “la Caixa”. La mostra aprofondeix en el paisatge com representació de la natura al llarg dels últims segles.

La tercera proposat és #LaNUBE{IA}, una experiència interactiva sobre les oportunitats i els reptes de l’aplicació de la intel·ligència artificial a l’educació.

El centre s’ubica a l’espectacular edifici Àgora de la Ciutat de les Arts i les Ciències, una gran plaça coberta dissenyada per Santiago Calatrava que, a més, afegeix a la seua fisonomia dos escultures permanents de les artistes valencianes Inma Femenía i Anna Talens.

La peça de Femenía, Arc al cel, és una escultura intangible que reprodueix el fenomen òptic de l’arc de Sant Martí. Representa la combinació d’art, natura, ciència i arquitectura com essència de CaixaForum València. 

Per la seua part, Palafit, d’Anna Talens, proposa una escultura que té com referent l’arquitectura pròpia dels ecosistemes aquàtics. Es tracta d’un palafit de secció triangular i daurat, pensat per recordar el mode de vida dels agricultores de l’Albufera.

 

Fotografia: Miguel Lorenzo (CaixaForum València). 

Vols estar a l'última?

Subscriu-te