WORLD DESIGN SPOTLIGHT:  Ceràmica Nolla
21 nov. 2022 /

WORLD DESIGN SPOTLIGHT: Ceràmica Nolla

La ceràmica Nolla es caracteritza per les seues composicions amb xicotetes peces de colors que formen dissenys increïbles. Poden estar al sòl, a les façanes o inclús en mobles. Es tracta d’un material d’altes prestacions, inspirat en productes i tecnologies angleses de la segona meitat del s. XIX, caracteritzat per les seues peces monocromàtiques d’infinites combinacions geomètriques i figuratives. Aquesta ceràmica estava tenyida en massa i el seu procés de fabricació la feia altament resistent tant a trencar-se com a desgastar-se. 

Els seus orígens es remunten a 1860, quan Miguel Nolla va comprar una alqueria tradicional del camp valencià que hi havia enmig de l’horta de Meliana (València) i va construir, al costat d’ella, la que anava a ser la seua fàbrica de ceràmica d’alta qualitat. Va nàixer així la ceràmica Nolla. 

L’alqueria de Nolla va anar convertint-se, progressivament, en un palauet en el qual el seu pròsper propietari allotjaria als seus potencials, i no menys pròspers, clients: tsars russos com els Romanov o monarques com Alfons XII o Amadeu de Savoia. 

Tot aquell que tinguera un elevat poder adquisitiu i fóra influent va passar pel lloc i va xafar els seus paviments. Allí es va allotjar gran part de l’alta societat europea de l’època per a visitar un palau on el seu amo va revestir els sòls i parets amb els millors exemples del seu producte, convertint l’alqueria en un autèntic mostrari de les peces que venia.

Tota la producció original de Nolla procedeix de Meliana i es va convertir en un dels elements decoratius més destacables del modernisme espanyol.

Tota la producció original de Nolla procedeix de Meliana i es va convertir en un dels elements decoratius més destacables del modernisme espanyol.

La ceràmica de Nolla es va continuar comercialitzant en tot el món fins als anys seixanta del passat segle. Després de diversos canvis de mans i dècades d’abandonament, en 2020 es varen dur a terme treballs de restauració al Palauet de Nolla per part de l’estudi ARAE Patrimonio i Restauración. L’Ajuntament de Meliana, propietària actual de l’immoble i promotora de la seua recuperació, disposa d’aquest espai, carregat d’història, perquè puga visitar de manera gratuïta. 

Fent honor al seu origen valencià, llueixen mosaics Nolla rellevants institucions com l’Ajuntament, el Teatre Principal, l’edifici de Correus, el Palau de l’Exposició i el Mercat Central, a més de nombroses façanes del barri del  Cabanyal. 

La ceràmica Nolla es va exportar a tot el món i gràcies a aquest fet encara hui es poden trobar magnífics exemples d’aquestes catifes ceràmiques, d’originals dissenys multicolors, des de Buenos Aires fins a Santiago de Cuba, passant per capitals com Lisboa o Moscú. 

El Centre d’Investigació i Difusió de la ceràmica de Nolla (CIDCeN) custòdia  diversos catàlegs originals de l’època i un mostrari de peces, dissenys i patrons que posen a disposició de mestres restauradors com Salvador Escrivá. 

Aquesta entitat, fundada en 2015, contribueix a corroborar l’autenticitat dels paviments i assessora sobre la seua recuperació i manteniment. El projecte NollaMap, del Centre d’Investigació i Difusió de la Ceràmica Nolla, compta amb el suport del Ministeri de Cultura i Esports d’Espanya i València Capital Mundial del Disseny 2022, per a dur a terme un mapa real dels llocs on hi ha localitzades peces d’autèntica ceràmica Nolla i poder custodiar-les i preservar-les.

 

Fotografies: Visit Valencia, Casa Burés i NollaMap. 

Vols estar a l'última?

Subscriu-te