WORLD DESIGN SPOTLIGHT: Citrus Spray, de Papila Studio (amb la col·laboració de joanrojeski)
05 des. 2022 /

WORLD DESIGN SPOTLIGHT: Citrus Spray, de Papila Studio (amb la col·laboració de joanrojeski)

El projecte té el seu origen en altre producte que havia dissenyat Alberto Arza, fundador de Papila Studio, i que es tracte d’una palleta amb vaporitzador per a poder donar a provar la beguda a altres.

El concepte, una aposta pròpia, va sorgir d’un projecte de Papila, estudi de disseny especialitzat en el món de l’alimentació, que es centrava en com obtindre sabors més naturals intervenint de forma mínima en el producte. Citrus Spray va nàixer d’unir aquest disseny, de palleta amb vaporitzador, amb la idea de poder beure directament de la fruita.

Després de presentar-lo i comprovar l’interés generat en un client, Alberto Arza va convidar al dissenyador Jordi Olucha, de Joanrojeski Estudi, a desenvolupar-lo conjuntament.

El Citrus Spray, comercialitzat per l’empresa de kitchenware Lékué, és un espremedor que permet polvoritzar el suc directament des dels cíctrics, convertint la fruita en el seu propi envàs natural.

Aquest utensili en format esprai, patentat internacionalment, aporta un toc de sabor per a assaonar qualsevol plat o aromatitzar begudes i còctels de la manera més senzilla, evitant, al mateix temps, la pèrdua de vitamines i  l’oxidació del suc.

El seu disseny permet una fàcil inserció en la fruita, garanteix una bona fixació a través de la seua anella i aconsegueix filtrar el suc sense polpa ni llavors per a la seua polvorització. Té dos formats per a gaudir de les diferents varietats de cítrics: un llarg per a llimes, taronges o aranges, i un altre més curt per a llimes i mandarines. A més, incorpora una base de suport per a servir la fruita en la taula.

El desenvolupament del projecte complet, des de la seua concepció fins a l’eixida al mercat, va ser de dos anys. Els seus reptes més grans van ser tres. Per un costat, unir en una sola peça totes les funcions de rosca i filtrat del suc per a poder preparar el líquid per a polvoritzar. Per altra banda, fer una recerca exhaustiva d’un vaporitzador estàndard que complisca amb la funció i la normativa alimentària. I per últim, poder patentar aquesta nova tipologia de productes i, per tant protegir-lo.

Aquest disseny ha rebut prestigiosos reconeixements com la “Selecció Delta 2013” de l’ADI-FAD o el “Premi al Disseny i la Innovació Tecnològica” de Madrid Fusión, i ha sigut exposat en ciutats com Milà, París, Porto, Lodz, Budapest, Ljubljana, Tòquio, Seül , Nova York, Washington D.C., Miami, Toronto, Sao Paulo, Ciutat de Méxic,… També ha sigut un dels pocs dissenys espanyols seleccionats per a vendre’s en la tenda de disseny del MoMA.

Per a l’empresa Lékué, que va revolucionar els productes per a cuinar de forma senzilla i sana, el Citrus Spray es va convertir en un dels productes més icònics i reconeguts en tot el món, fet que els va valer el Premi Nacional de Disseny, en la categoria d’empreses, en 2013.

En els seus 10 anys d’existència no sols ha tingut molt d’èxit i repercussió amb nombroses vendes, sinó que han sorgit desenes de còpies, versions i altres homenatges al llarg del món. Malgrat la patent, algunes d’elles han arribat al mercat i des de Papila han arribat a tindre una important col·lecció d’aquestes còpies en el seu estudi.

Fotografía: Marc Virgili i Papila Studio

Vols estar a l'última?

Subscriu-te