WORLD DESIGN SPOTLIGHT: «El peix Koi»
12 set. 2022 /

WORLD DESIGN SPOTLIGHT: «El peix Koi»

Després de 25 anys de trajectòria i més de 35 premis nacionals i internacionals, el Premi Nacional de Disseny recau en 2020 en la firma de llums LZF, reconeixent una trajectòria que s’ha distingit pel seu fort compromís amb la cultura del disseny, el seu esperit creatiu, la seua innovació tecnològica i el seu acurat procés artesanal. 

Ideada per Mariví Calvo i Sandro Tothill, LZF ha utilitzat des dels seus inicis la xapa de fusta, la seua matèria primera més característica, com la ferramenta per a expressar els seus valors. A través d’ella, la firma demostra el seu compromís amb l’ecologia, la sostenibilitat i la innovació.

Com els seus fundadors descriuen, fan servir la fusta “perquè és un element ancestral, que té relació amb la natura i el foc”. I mitjançant la llum la fusta connecta íntimament amb les nostres emocions i sentiments. 

Amb motiu de la Capitalitat Mundial del Disseny de València en 2022, la firma exhibeix, fins a octubre, la col·lecció Life-Size al Museu de Belles Arts de València. Allí es poden veure les peces més escultòriques i artesanals de LZF, realitzades amb la clàssica tècnica de talla de fusta emprada pels artesans fallers, coneguda com “vareta”.  

Des de la presentació en 2015 de Koi, l’espectacular peix il·luminat de més de 3,5 metres de llargària, la col·lecció ha crescut fins incloure diversos models nous, com el Big Bird. 

La particular visió creativa de la fusta que té LZF dóna vida a llums d’alta qualitat, peces úniques funcionals i belles, fabricades a mà per artesans experts en el treball amb xapa de fusta. Sempre seguint un arriscat procés artesanal combinat amb tecnologies avantguardistes que aportes als seus dissenys funcionalitat i bellesa, el que els va valdre, en 2011, el Premi Nacional d’Artesania. 

LZF conserva l’esperit amb el qual va nàixer en 1994. Des del seu modest començament, aquell xicotet taller ha crescut i actualment, ja no  tan xicotet, s’allotja en una xicoteta bodega vinícola rehabilitada en Chiva (València).

Compten amb una espessa i extensa xarxa de dissenyadors externs, teixida al llarg de molts anys, i amb un equip multidisciplinari d’artistes format tant per valors consagrats com per joves promeses del panorama nacional i internacional.

En aquest sentit, LZF actua com a catalitzador per al desenvolupament de noves generacions de dissenyadors, creant oportunitats per a aquells que estan començant, apostant per les bones idees i recuperant el saber fer dels mestres artesans que corre un imminent perill d’extinció. 

 

Fotografies: LZF. Maria Mira. 

Vols estar a l'última?

Subscriu-te