En principi s’havien plantejat, ambdues parts, Generalitat i dissenyadors, la possibilitat de buscar un símbol nou, net de tota polèmica, amb la idea d’evitar així conflictes i rebutjos. Tanmateix, després d’analitzar les circumstàncies, l’equip creatiu va concloure que el que es necessitava era totalment el contrari: calia utilitzar el llenguatge de la història. El símbol d’una institució amb segles d’existència, que representa a tot un poble, ha de posseir els elements gràfics necessaris que reflecteixen eixa condició històrica.
Els dissenyadors van partir de l’escut heràldic, basat en el elm de Pere I el Cerimoniós, per a crear la imatge identificativa del Govern valencià.
Encara que la creença popular atribueix l’elm de la Generalitat a Jaume I, no és així. “Pere El Cerimoniós era el besnét de Jaume I – explica Nebot – tothom creu que el símbol de la Generalitat és el casc de Jaume I, però no, en l’època de Jaume I no hi havia cimeres, no existien. Eixa cimera mai la va portar Jaume I, ja que és pròpia de les justes medievals. El drac alat del casc, com tots els símbols representava alguna cosa, en aquest cas era la lluita contra el mal, i era propi de l’heràldica de Pere El Cerimoniós, del segle XIV”.