Respecte a les intervencions arquitectòniques, l’edifici va comptar amb una ampliació en l’any 2000 feta pels arquitectes Emilio Giménez i Julián Esteban Chapapría. Més tard va haver un intent de reforma projectada per l’equip SANAA, Kazuyo Sejima i Ryue Nishizawa, Premi Pritzker en 2010, on l’edifici anava a ser envoltat d’un prisma delimitat de pell de metall perforada. Finalment, aquesta reforma arquitectònica no es va dur a terme.
El que sí que es va fer va ser obrir, en 2018, una subseu del museu en la ciutat d’Alcoi, IVAM CADA, i està prevista l’obertura, en 2023, d’altra seu al Parc Central de València, en una de les naus industrials projectades per l’arquitecte Demetrio Ribes, ara rehabilitades. Allí es desenvoluparà la part de la programació de l’IVAM més experimental i avantguardista. Ribes va ser l’arquitecte de l’Estació del Nord i un dels renovadors de la ciutat de principis del segle XX.
L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), dirigit des de 2020 per Nuria Enguita, se situa en el pòdium de les institucions culturals més importants de la Comunitat Valenciana, segons dades de l’últim Observatori de la Cultura.
Fotografia: IVAM i Turisme València