WORLD DESIGN SPOTLIGHT: La Falla Corona com exemple de modernitat
11 oct. 2022 /

WORLD DESIGN SPOTLIGHT: La Falla Corona com exemple de modernitat

Les Falles són una celebració de tall molt tradicional, com quasi totes les festes majors de les ciutats i els pobles. Tenen els seus rituals, els seus protocols i la seua parafernàlia, inamovibles pels segles dels segles, el que també és part del seu encant. Algunes comissions falleres són més innovadores, altres són més conservadores. I després està la Falla Corona, ubicada al districte de Ciutat Vella, al Barri del Carme de València, que malgrat els seus 150 anys d’història, s’ha erigit com la falla més avantguardista, títol oficiós que s’encarrega de renovar cada any, perquè cada any es torna a reinventar amb una creativitat que no es podria entendre sense el seu vincle amb el disseny en totes les seus accepcions (disseny de moda, disseny de producte, disseny gràfic…).

Per a començar, el seu casal, el lloc on es reuneixen els fallers, no es pareix a un casal convencional. En la porta, per exemple, té un comptador digital que, des de cada 19 de març, inicia el diari compte enrere assenyalant les jornades que falten per la celebració de les següents Falles. Tampoc hi ha retrats de les falleres majors a manera de galeria històrica, com sol ser habitual, sinó que al seu lloc hi ha una exposició de xicotetes nines que representen, junt amb un cartell amb el seu nom, a cadascuna d’elles.

A partir de l’any 2000, aquesta comissió es va proposar involucrar a dissenyadors i artistes en les seues propostes monumentals i llançar així una mirada creativa sobre la festa. Per allò, van recórrer a noms destacats de la cultura.

El modista Francis Montesinos, per exemple, va dissenyar en 2005 el vestit de la fallera major; a l’any següent, l’artista Miquel Navarro va plantar la falla de Corona, el que els va proporcionar una visibilitat de caràcter internacional. El cineasta Luis Garcia Berlanga, provocador i brillant a més no poder, va donar forma a la falla Corona de 2007. I així cada any.

El 2013 i el 2014 els va tocar el torn als dissenyadors Dídac Ballester i Ibán Ramón, que van continuar amb la innovació com a bandera per desmuntar el que estava establert i seguir donant una volta al concepte menys convencional de les falles. El 2013 qüestionant, amb actitud crítica, el gust pel barroc i l’ornamentació; la de 2014 es va titular “El joc de la reinvenció”. 

Aquesta empenta a subvertir el que és freqüent a la festa li ha valgut, a la comissió d’aquesta falla, el reconeixement per part de l‘Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV). És l’única falla que té aquests premis gràcies als seus monuments, que són veritables joies del disseny més efímer i amb data d’incineració. 

Isidro Ferrer (doble Premi Nacional, artesania i disseny), l’artista ESCIF o el dissenyador Javier Jaén són alguns dels caps pensants que han contribuït a forjar la història de la Falla Corona com a centre faller de la modernitat. 

L’estudi Yinsen, format per Maria Pradera i Lorena Sayavera, estava cridat a tenir també el seu moment de glòria a l’àmbit faller amb la invitació a col·laborar, juntament amb el taller de l’artista Manolo Martín, per dissenyar les falles de Corona del dur 2020. 

Les dissenyadores de Yinsen havien estat, a més, les autores del cartell oficial de Falles de 2018, amb una campanya gràfica molt atractiva que mostrava una sèrie d’icones de foc, un cor i una pinta, on es veien diferents escenes festives sota els lemes, “som foc, som pólvora i som tradició”, en uns cartells fets artesanalment amb paper de colors. 

Amb la irrupció de la pandèmia de COVID19 les falles van deixar de celebrar-se i van romandre dos anys en estat de xoc i d’aturada. El projecte de Yinsen va quedar congelat en el temps fins que, per fi, es va poder reprendre el març del 2022. 

La seua proposta de monument va ser la construcció d’un furgó de seguretat a escala real amb un grafit lateral amb el missatge “Jo per ser feliç vull un camió” (jo per ser feliç vull un camió), una frase irònica que es completava amb l’interior del vehicle carregat amb feixos de bitllets falsos, 54 milions d’euros en total, destinats a cremar. Cremar un furgó ple de diners com a gest de rebel·lia i crítica al sistema capitalista, van explicar les autores. 

La falla Mossèn Sorell-Corona continua sent, cada any, una passarel·la de creadors aliens al món de les falles, cosa que enriqueix la seua mirada. Per part seua, Maria Pradera i Lorena Sayavedra, Yinsen, formen un dels estudis creatius valencians amb més repercussió en el panorama internacional. El seu treball ha estat seleccionat en publicacions nacionals i internacionals, i han rebut premis com ADG-Laus de Barcelona, ​​els Graphis, de Nova York, o els European Design Awards (Oslo, Istanbul, Viena i Varsòvia). 

Vols estar a l'última?

Subscriu-te