World Design Spotlight: “La Petxina”
01 ag. 2022 /

World Design Spotlight: “La Petxina”

València tindrà la seua primera “superilla”, que s’ubicarà en l’encreuament del carrer Palleter amb Calixt III, en ple barri de La Petxina. Aquesta acció s’emmarca en la política de recuperar l’espai públic per a la ciutadania, amb places i parcs en un espai que siga més amable i més sostenible.

Aquesta actuació es fa seguint la pista de ciutats com Barcelona, A Corunya o Vitória (la primera ciutat d’Espanya que va tindre una superilla i que li va valdre el nomenament com European Green Capital), tres urbs on s’ha produït amb èxit la reconversió els encreuaments viaris, colonitzats per vehicles, en nous espais urbans de convivència entre veïns i veïnes.

Aquest tipus d’intervencions d’urbanisme tàctic unifica les pomes habituals en una de major grandària, d’entre 400 o 500 metres quadrats, i redirigeix el trànsit. Així, el centre de l’illa urbana queda lliure per a zones de vianants, passejades interiors i carrils bici o zones de càrrega i descàrrega.

Leku Estudio, ha desenvolupat, per encàrrec de l’Ajuntament de València, una guia de disseny per a la transformació sostenible de l’espai públic de València, on contemplen també aspectes de disseny al mobiliari o a la vegetació amb caràcter distintiu i funcional.

També s’ha previst l’ús d’una nova rajola gràfica que definirà aquesta primera superilla i que s’utilitzarà com referència per a totes les intervencions d’urbanisme tàctic que s’executen en la ciutat.

La rajola gràfica, amb un disseny en forma de ics, donarà coherència a les actuacions blanes que es desenvolupen en la ciutat per a evitar la disparitat de dissenys i unificar una estètica emmarcada dins de l’esperit de la Capitalitat del Disseny 2022 de València.

L’artista gràfic Iban Ramon, guanyador del concurs del disseny d’aquesta rajola, és un dissenyador i director d’art de reconegut prestigi nascut en València. És professor del Màster de Disseny i il·lustració de la Universitat de València i del Màster oficial de disseny editorial de l’Escola Superior de Disseny de València (EASD). A més, és membre de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana, del Bureau of European Designers Association, i de Foment de les Arts i del Disseny (Barcelona).

La primera superilla de València incorpora també la veu de les persones que van a gaudir d’ella, segons van explicar els responsables municipals. La decisió ha sigut objecte d’un procés de participació en el qual s’han implicat associacions veïnals, representants dels col·legis de la zona i altres entitats, com les comissions falleres.

La idea d’incorporar la visió i les preferències de la ciutadania es fa amb la finalitat de que cada superilla tinga aspectes relacionats amb el barri en qüestió.

A més de la reducció de soroll i emissions, la iniciativa generarà més zones verdes i espais segurs on dur a terme jocs, activitats culturals i accions ar-tístiques.

La superilla de la Petxina serà la primera actuació d’aquest tipus de recuperació d’espai públic que es desenvolupa en València. Tancarà al trànsit un mínim de quatre illes, assegurarà que aquests carrers passen a estar lliures de circulació de vehicles i disposen totalment d’espai per a la ciutadania.

A més de la reducció de soroll i emissions, la iniciativa generarà més zones verdes i espais segurs on dur a terme jocs, activitats culturals i accions artístiques.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te