WORLD DESIGN SPOTLIGHT: Les places per a vianants de la ciutat
01 des. 2022 /

WORLD DESIGN SPOTLIGHT: Les places per a vianants de la ciutat

València du a terme, des de 2015, el projecte “Ciutat de Places”, que té com a objectiu transformar l’espai públic urbà per a guanyar i recuperar lloc per a la ciutadania.

Aquesta estratègia de l’Ajuntament engloba actuacions que creen noves places de trobada als barris i que milloren el paisatge, la vida comunitària, la qualitat ambiental i l’habitabilitat de l’espai públic.

La finalitat és aconseguir que tots els barris de la ciutat disposen d’aquests espais públics de referència, bé mitjançant la creació de noves places sobre espais lliures en desús, o bé reformant i millorant les ja existents.

Els nous projectes es plantegen seguint uns criteris de disseny que prioritzen l’accessibilitat universal, la perspectiva de gènere, la diversitat d’usos, la renaturalització de l’espai públic, l’impuls de la mobilitat activa i l’ús de solucions basades en la sostenibilitat.

Amb tot, la ciutat ha recuperat més de 53000 metres quadrats d’espai públic a través de la rehabilitació i la conversió per a vianants d’un total de dihuit places de la ciutat.

Les tres principals places del centre històric de València, que articulen l’eix que va des de l’Estació del Nord fins a les Torres de Serrans, s’han convertit en un gegant espai d’ús dels ciutadans que permet gaudir al vianant del seu gran valor patrimonial.

El triangle que forma l’edifici de la Llotja amb el Mercat Central i l’església dels Sants Joans és d’un valor fonamental en la cultura històrica i arquitectònica de la ciutat, dotant, a més d’una gran bellesa. La intervenció d’aquesta zona va ser realitzada per les arquitectes Blanca Peñín i Elisabet Quintana, conjuntament amb l’estudi Espinàs i Tarrassó Associats.

La intervenció de Quintana i Peñín tracta la Plaça del Mercat i la de Ciutat de Bruges com a un conjunt unitari, dotant-lo d’activitat, caràcter i qualitat urbana, integrant la perspectiva de gènere i respecte a la diversitat cultural.

L’Ajuntament ha invertit prop de vint milions d’euros en convertir en zona de vianants aquestes principals places de la ciutat: Bruges, Reina, Llotja i Ajuntament. L’última, en tràmits de la seua transformació definitiva, que es durà a terme a partir de 2023.

L’altra plaça important fa poc convertida en espai per a vianants és la de la Reina, ubicada al costat de la Catedral, intervinguda pel despatx de l’arquitecte José Maria Tomás utilitzant la mateixa pedra calcària emprada en els monuments que l’envolten. La condició de mantenir l’antic aparcament subterrani d’aquesta plaça ha condicionat la seua estructura exterior en el fet de no poder plantar grans arbres. El total de la remodelació es tradueix en 12.000 metres quadrats per a vianants, amb la incorporació de jocs infantils, lavabos públics, 115 arbres i 1.378 arbustos. També s’han sumat dues fonts d’aigua, 900 seients i 30 places d’aparcament per a bicicletes.

L’última gran plaça d’aquest projecte de reconversió urbana és la Plaça de l’Ajuntament, convertida en zona de vianants des de 2020 de manera provisional, acabada d’adjudicar la seua obra definitiva a l’estudi de l’arquitecte Miguel del Rei. L’arquitecte ha detallat que, per a elaborar la iniciativa triada per a reforma de la plaça, el seu equip s’ha recolzat en totes les consultes populars realitzades durant el procés del concurs. L’equip el completen els arquitectes Juan Ignacio Fuster i Antonio Gallud. Re-natura, que així es diu el projecte, preveu un gran eix arbrat que recorrerà la plaça.

Com diu Deyan Sudjic en “El llenguatge de les ciutats”, «una ciutat amb èxit és una entitat que s’està reconfigurant contínuament, canviant la seua estructura i el seu sentit social, encara que els seus contorns no semblen molt diferents». El projecte de convertir en zona de vianants les places de la ciutat recorda a aquesta idea de Sudjic amb el seu ferm propòsit de crear un espai de convivència entorn d’un lloc “de tots” amb el principal objectiu de “fer ciutat”.

 

Fotos: Visit Valencia.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te