L’altra plaça important fa poc convertida en espai per a vianants és la de la Reina, ubicada al costat de la Catedral, intervinguda pel despatx de l’arquitecte José Maria Tomás utilitzant la mateixa pedra calcària emprada en els monuments que l’envolten. La condició de mantenir l’antic aparcament subterrani d’aquesta plaça ha condicionat la seua estructura exterior en el fet de no poder plantar grans arbres. El total de la remodelació es tradueix en 12.000 metres quadrats per a vianants, amb la incorporació de jocs infantils, lavabos públics, 115 arbres i 1.378 arbustos. També s’han sumat dues fonts d’aigua, 900 seients i 30 places d’aparcament per a bicicletes.
L’última gran plaça d’aquest projecte de reconversió urbana és la Plaça de l’Ajuntament, convertida en zona de vianants des de 2020 de manera provisional, acabada d’adjudicar la seua obra definitiva a l’estudi de l’arquitecte Miguel del Rei. L’arquitecte ha detallat que, per a elaborar la iniciativa triada per a reforma de la plaça, el seu equip s’ha recolzat en totes les consultes populars realitzades durant el procés del concurs. L’equip el completen els arquitectes Juan Ignacio Fuster i Antonio Gallud. Re-natura, que així es diu el projecte, preveu un gran eix arbrat que recorrerà la plaça.
Com diu Deyan Sudjic en “El llenguatge de les ciutats”, «una ciutat amb èxit és una entitat que s’està reconfigurant contínuament, canviant la seua estructura i el seu sentit social, encara que els seus contorns no semblen molt diferents». El projecte de convertir en zona de vianants les places de la ciutat recorda a aquesta idea de Sudjic amb el seu ferm propòsit de crear un espai de convivència entorn d’un lloc “de tots” amb el principal objectiu de “fer ciutat”.
Fotos: Visit Valencia.