WORLD DESIGN SPOTLIGHT: Museu d’història de València
05 set. 2022 /

WORLD DESIGN SPOTLIGHT: Museu d’història de València

L’edifici que acull el Museu d’Història de València va ser, en origen, el primer dipòsit d’aigües de la ciutat. Construït per Ildelfons Cerdà i Leodegario Marchessaux, a partir d’un disseny original de Calixto Santa Cruz, estava inclòs dins del projecte general d’abastiment hidràulic de la ciutat. Cerdà ha passat a la història perquè va ser un dels fundadors de l’urbanisme contemporani en Espanya, la seua principal i més famosa aportació va ser l’Eixample de Barcelona, una de les majors zones residencials d’Europa. 

El projecte inicial de l’actual edifici museístic contemplava la captació d’aigües del riu Túria al veí municipi de Manises, la seua decantació o la seua conducció fins al dipòsit per a, finalment, la seua distribució per la ciutat a través de huit fonts públiques, la primera de les quals era a la plaça del Negret. El servici es va inaugurar el 1850 i va ser un dels primers d’Europa. 

El dipòsit, amb una superfície de 2600 m², estava en origen excavat en el sòl, i es cobria amb onze voltes de rajola recolzades sobre 250 pilastres. A plena capacitat, permetia allotjar més de 9000 m³ d’aigua. La seua ubicació, en l’extrem del terme municipal de València, es justificava per la necessitat d’aconseguir la màxima pressió possible per al subministrament.

Amb el pas del temps, la demanda es va incrementar i va ser necessari construir nous dipòsits. Aquest va passar a un segon pla fins que, en la segona meitat del segle XX, va quedar fora de servici i quasi abandonat. “Redescobert” a mitjans dels noranta, es va restaurar per a tornar a la vida una de les joies més notòries de l’arquitectura industrial valenciana. La rehabilitació es va dur a terme entre 1998 i 2001 i va ser molt respectuosa amb l’edifici original. L’arquitecte Juan José Garrido, tècnic municipal de l’Ajuntament en aquell moment, va ser l’autor de la restauració i del projecte del museu, que es va inaugurar en maig de 2003. 

El MhV (Museu d’Història de València). Es va crear per acord municipal amb el mandat d’estudiar i difondre la història de la ciutat, amb un discurs que abasta des de la fundació de la ciutat fins a l’actualitat i faria ús de recursos expositius d’avantguarda, inclosa la tecnologia audiovisual. 

El museu reuneix objectes de tipologia molt diversa, tractant de reflectir la varietat de matisos de la realitat. Per això, conjuntament amb obres d’art de primera línia o tresors arqueològics de gran rellevància trobem objectes més modestos, testimoni de l’esdevenir de la ciutat i els seus habitants al llarg de la història”, expliquen des del centre. 

El centre compta amb una iniciativa anomenada “València i la seua gent” i que té com a finalitat recopilar la imatge gràfica popular de la ciutat, de la gent que ha construït la seua història en l’últim segle i mig. L’objecte és formar un fons gràfic sobre el paisatge urbà sobre esdeveniments històrics significatius i sobre costums, preferiblement anteriors a 1980.

Els fons de “València i la seua gent” es consulten a través de la web del museu, en la Mediateca o pels investigadors que ho sol·liciten. Així mateix, aquelles imatges que explícitament determinen els donants es podran emprar en exposicions o activitats del Museu d’Història de València o en exposicions d’altres institucions culturals. 

Fotos carregades de record, de persones i llocs de la ciutat, que seran conservades digitalment per a la posteritat i que, formant part del dia a dia de la història de València, quin lloc millor per a estar que en aquest museu. 

El museu disposa d’una part del seu recorregut que recrea moments quotidians del passat de València, a través d’escenes dramatitzades, que permeten conéixer huit períodes històrics per a conéixer millor cada fase urbana. El MhV compta amb una tenda i una llibreria per a poder adquirir publicacions específiques vinculades a la història de la ciutat. 

Fotografia: Museu de Història de València. 

Vols estar a l'última?

Subscriu-te