World Design Spotlight: par-sol “ENSOMBRA”, de ODOSDESIGN
11 jul. 2022 /

World Design Spotlight: par-sol “ENSOMBRA”, de ODOSDESIGN

Un par-sol per al sol que s’obri i es tanca com un palmito. Tan senzill i tan útil com això és el disseny de “Ensombra”, de Odos Design.

“El disseny del para-sol Ensombra no va ser un encàrrec com a tal. Per a l’edició del saló Nude de l’any 2005 havíem de presentar projectes nous i se’ns va ocórrer centre la idea en generar mobiliari d’exterior. En la fase creativa ens vam enfocar en desenvolupar un para-sol precisament perquè coneixíem a l’empresa Gandia Blasco i havíem vist que aquesta tipologia de producte no el tenia al seu catàleg. Vam donar amb la idea d’Ensombra, la vam presentar a Nude i va ser seleccionada. Abans de l’esdeveniment se la vam ensenyar al director de marketing de Gandia Blasco i li va agradar molt el concepte però ens va dir que esperaria per a veure-la en directe al Nude. Al Nude, finalment, va sorgir l’amor i des de llavors tot segueix igual de viu i com a peça icònica al seu catàleg”, expliquen els dissenyadors Ana Segovia i Luis Calabuig, al capdavant de l’estudi.

“Amb Ensombra reinterpretem el sistema d’obertura i tancament dels palmitos en altra tipologia de producte, un para-sol, amb la finalitat d’obtindre un sistema tan senzill que es poguera desplegar i tancar sobre una lama. Aquest mecanisme permet obrir i tancar el para-sol per a tindre sol i ombra segons els gustos de l’usuari”.

Es tracta d’un para-sol de disseny fabricat amb base d’acer galvanitzat i màstil d’acer inoxidable termo-calat en una àmplia gama de colors. Les lames són de tires de tauler fenòlic que es despleguen segons la quantitat de llum i ombra que es necessite. “És més que un para-sol decoratiu, crea un joc de colors, llums i ombres que transformen l’espai exterior en un lloc idíl·lic i ple de vida”, apunten.

El major repte, expliquen, va ser trobar el material ideal per a les lames ja que havien de ser resistents per a estar a l’exterior, a més de no flexar en excés ni ser molt rígides.

Altra de les peces clau va ser el disseny de la peça central que té cada lama. El seu disseny permet la unió, apertura i tancament de les lames gràcies a un sistema de bloqueig que fa que al menejar una, la resta van darrere.

Ensombra va rebre el primer premi al millor prodcute d’exterior amb els Grand Design Awards 2007 en Londres, primer Premi de la Revista italiana Gioia Vasa 2007, selecció Delta 2007 i selecció en la secció professional CDIM 2006. També va ser seleccionat per a participar en diferents exposicions, entre les quals cap destacar “Spain Color: Fresh Air in Spanish Design”, en Tokio, “Editorials” comissariada pel VIA en París, “Suma y Sigue” y “100 % Valencianos”.

“Per a nosaltres, aquesta peça en concret va ser la que ens va donar visibilitat i en va animar a fundar l’estudi per a viure del que ens apassionava, d’això va ja 20 anys. Amb aprenentatge diria que un producte està viu i que amb el pas dels anys hi ha que actualitzar els seus processos productius. El para-sol va esta a punt de deixar-se de produir per un problema tècnic i vam haver de millorar-lo i redissenyar-lo. Per sort el problema es va solucionar”.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te