World Design Spotlight: «Suma + Sigue»
30 maig 2022 /

World Design Spotlight: «Suma + Sigue»

En 2009 el MuVIM mostrava l’exposició “Suma + Segueix del Disseny a la Comunitat Valenciana”, que tractava de resumir els últims 25 anys en el foment del disseny valencià com a factor de competitivitat de les empreses i com a imatge de modernitat de la societat valenciana. La mostra va ser comissariada pel dissenyador Paco Bascuñán, qui va faltar de sobte quatre dies després de la inauguració. També comissariava Nacho Lavernia, amb la col·laboració de Pepe GimenoDaniel Nebot.

L’exposició reunia 250 peces creades per 130 empreses i dissenyadors valencians. En poc més de dos mesos va rebre prop de 15.000 visitants, fet que va ser tot un èxit sense precedents per a una mostra d’aquesta natura.

El paper dinamitzador de les administracions valencianes, encapçalades per l’IMPIVA, que es van encarregar de difondre la importància del disseny en la indústria va ser clau per al període, iniciat un quart de segle abans i que culminava amb la celebració d’aquesta exposició.

En la dècada de 1980, l’IMPIVA (Institut de la xicoteta i mitjana Indústria Valenciana) es va ficar com a objectiu la modernització de la indústria valenciana. També en aquell moment va nàixer l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), en 1985, la qual va ser clau per al desenvolupament d’una cultura del disseny industrial i d’una divulgació i difusió de la creativitat valenciana que començava en aquest moment.

Una acció molt important, celebrada, van ser les Trobades de Disseny d’Alacant, també el 1985, on van acudir mestres del disseny d’aquella època. Aquesta iniciativa va tindre molta repercussió.

En l’actualitat, aquell treball inicial de l’IMPIVA ha donat els seus fruits. Segons dades de l’IVIE (Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques), les empreses que donen servici de disseny a altres empreses generen quasi 100 milions de valor afegit i més de 1.200 llocs de treball.

Els sectors associats al disseny suposen quasi un 13% del PIB valencià i l’11,9% del treball, és a dir, unes 215.000 persones que treballen en sectors on aquest factor és decisiu.

Segons dades de l'IVIE, les empreses que donen servici de disseny a altres empreses generen quasi 100 milions de valor afegit i més de 1.200 llocs de treball.

Reprenent l’exposició de 2009, el nom que van elegir per a la mostra va ser una referència a la publicació artística “Suma i Segueix”, editada per José Huguet i dirigida per Vicente Aguilera Cerní, que als anys seixanta es va convertir en una via d’introducció en Espanya de les tendències i els debats estètics internacionals. La revista abastava tots els àmbits culturals, des de les arts plàstiques, teatre, disseny gràfic o arquitectura i fins i tot va incloure articles escrits per noms com Joan Fuster o Tomás Llorens, a més de portades obra de Tàpies, Saura o l’Equip Crònica.

El nom, aplicat a l’exposició de disseny, al·ludia a la idea del procés en marxa, en continua evolució, com van explicar els comissaris de la mostra, en la qual es podien vore peces de dissenyadors joves com Héctor Serrano, Raky Martínez o Ibán Ramón, conjuntament amb altres de veterans com Ximo Roca.

Fotos: Flickr Exposició Suma + Segueix del disseny a la Comunitat Valenciana. IMPIVA. MuVIM.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te