WORLD DESIGN SPOTLIGHT: Urquiola i GAN
17 oct. 2022 /

WORLD DESIGN SPOTLIGHT: Urquiola i GAN

Garden Layers és el nom del disseny que la firma valenciana GAN, una de les tres marques de l’empresa Gandiablasco, amb seu en Ontinyent i amb una llarga trajectòria, ha donat a les creacions per a exteriors de la dissenyadora  Patricia Urquiola. GAN va nàixer a finals de 2008 per a donar identitat a la mateixa línia tèxtil de la firma, i, per a aconseguir-ho, acudeix als dissenyadors més talentosos i amb més variats llenguatges.

Garden Layers va ser la primera aventura outdoor de l’exclusiu concepte Espais GAN, una col·lecció composta per catifes, matalassets, rul·los i coixins que es combinen entre si per a viure a l’aire lliure.

Convençuts de què els productes fets a mà són l’autèntic luxe, des de la firma aposten pel treball d’artesans experts com el millor vehicle per a expressar la creativitat dels seus dissenyadors. Per això, des de l’inici, GAN s’ha concentrat en la reinterpretació de tècniques tradicionals i en la seua aplicació a dissenys contemporanis.

Després d’anys i seguint aquesta premissa, la firma ha establert un sistema de producció que, al mateix temps que preserva la tradició, la fa créixer, de manera que la pràctica artesana evoluciona i el disseny contemporani s’enriqueix.

La col·lecció Garden Layers, dissenyada per Urquiola, està inspirada en l’arquitectura i la cultura de l’imperi Mogol, on les catifes no són simples objectes decoratius, sinó que es converteixen en un sistema de formes i volums que redefineixen el concepte d’habilitat.

El treball de Urquiola amb GAN es basa en un llenguatge exquisit per a traslladar la delicadesa de l'harmonia oriental a productes que uneixen disseny i artesania.

La dissenyadora i l’arquitecta Patricia Urquiola és una de les creadores espanyoles amb major reconeixement internacional. Nascuda en Oviedo el 1961, viu i treballa en Milà des de fa més de 25 anys, on es va graduar en 1989 amb Achile Castiglioni, de qui va ser, més tard, la seua ajudant, També va treballar amb Eugenio Bettinelli i amb Vico Magistretti abans de tindre el seu propi estudi dedicat al disseny de productes, arquitectura i instal·lacions en 2001.

Entre els seus projectes d’arquitectura destaquen el Museu de la Joia de Vicenza, l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona, l’Hotel Das Stue de Berlín o l’Hotel II Sereno de Como. Entre d’altres, ha rebut el premi Red Dot i el Chicago Athenaeum Good Design Awards.

Patricia Urquiola, a més de dissenyar productes per a les més importants empreses italianes i internacionals, té peces que s’exhibeixen als museus i col·leccions com el MoMA de Nova York, el Museu de les Arts Decoratives de París, el Museu del Disseny de Zurich, el Vitra Design Museum de Basilea, el Victoria & Albert Museum de Londres, el Stedelijk d’Amsterdam i el Triennale Museum de Milán.

La fabricació artesanal de GAN, que es fa a la Índia, dona suport al desenvolupament econòmic local preservant la tradició. La seua col·lecció Garden Layers, pionera en la firma, està feta amb materials naturals com la llana i el jute. Ambdós s’obtenen sense sofriment animal i són excel·lents aïllants, el que ajuda a reduir el consum energètic i redueix el soroll ambiental.

El treball de Urquiola amb GAN es basa en un llenguatge exquisit per a traslladar la delicadesa de l’harmonia oriental a productes que uneixen disseny i artesania. La firma posa tot el seu esforç en el valor cultural del disseny i en atenuar el seu impacte ambiental sobre les generacions futures, per a complir-lo sols utilitzen materials que compleixen un alt grau d’excel·lència i comportament davant el pas del temps, allunyats de modes passatgeres.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te