Ja som Capital Mundial del Disseny!
01 gen. 2022 /

Ja som Capital Mundial del Disseny!

El moment ha arribat. És el nostre any. L’any del disseny, de València, de la Comunitat Valenciana, de la seua indústria i del seu enorme talent creatiu. L’any en què serem el focus del millor disseny nacional i internacional. El d’explicar-li al món la nostra manera de ser, de crear, de gaudir de la vida, de sentir, d’emprendre i de viure. En tot això, hi ha una gran part de creativitat i disseny.

I ho vam fer donant les campanades en un Ajuntament de València vestit de groc per a l’ocasió, brindant pel disseny i per tot el seu ecosistema i teixit creatiu, amb un castell de focs artificials que va donar la benvinguda a l’any de la creativitat valenciana. La realitat és que arribem a aquest moment amb el suport de les institucions, de les empreses, dels professionals del sector i de la societat en general. Desenes de projectes empresos en els dos últims anys, un ecosistema unit, nombroses aliances estratègiques establides i un programa amb més de cent activitats dirigides al públic local, nacional i internacional han calfat els motors.

L’inici de 2022 ve carregat de nombroses exposicions, tallers i conferències sobre el disseny aplicat a l’entorn i la sostenibilitat, la diversitat, el patrimoni i la identitat de València en múltiples espais i apostant per nous formats.

2022 comença abordant la València del futur a partir del disseny. El 3 de febrer en Las Naves donaren principi les trobades “València 360° Collective Creation”, organitzats per Non Architecture com a projecte de creació col·lectiva que desenvoluparan els alumnes del grau d’enginyeria de disseny com a activitat curricular durant i que serà exposat el mes de juny. El cicle naix del projecte València 360°, que presenta un treball fotogràfic que és pot contemplar amb un visor de 360°. Els imatges creades per 5 equips creatius emergents imaginen una València del futur on la utopia i la distòpia naden en paral·lel i difícilment poden ser diferenciades.

El Colegio Territorial de Arquitectos de València inaugurará el próximo 8 de febrero la exposición “Lina Bo Bardi a Bahia para recorrer uno de los períodos más creativos y a la vez menos conocidos de la arquitectura ítalo-brasileña. Se mostrarán piezas de la obra de Lina Bo Bardi realizadas en Bahia entre 1958 y 1964, cuando fue directora del Museo de Arte Moderno de Bahia, y entre 1986 y 1990, cuando realizó el proyecto piloto para el Centro Histórico de Salvador de Bahia.

L’11 de febrer obrirà al públic “Per què soc així?”, una exposició per al Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) organitzada i produïda conjuntament pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i World Design Capital València 2022, amb el suport de la Diputació de València.

Més informació 

A partir del 19 de febrer, Festival Paradís revolucionarà la ciutat amb conferències “exprés” i debat en obert sobre disseny. D’una forma divertida i entretinguda, Paradís contarà històries entorn de la creativitat i la innovació. En aquesta segona edició es parlarà sobre marques i patents en un format didàctic i lúdic per a ressaltar la importància de registrar les marques i així evitar possibles disgustos en el futur.

Más información 

Del 24 de febrer al 19 de juny, la Galeria 2 de l’IVAM albergarà l’exposició “Anni i Josef Albers: l’art i la vida”, comissariada per Julia Garimorth i produïda pel Institut Valencià d’Art Modern (IVAM). L’exposició presentarà el treball de dos grans artistes, Anni i Josef Albers, els qui foren pioners de la modernitat en el segle XX a través de les seues línies de producció artística. La mostra cobreix la seua carrera artística per complet, tant individual com conjuntament, i és la primera vegada que a Espanya es presenta el treball dels artistes com a parella al llarg de les seues diferents etapes creatives. L’exposició està organitzada de manera cronològica i es compon d’aproximadament 350 obres entre pintures, fotografies, disseny i tèxtils, pel·lícules, material documental, i una selecció de peces de mobiliari de l’etapa de la Bauhaus que representen les fites fonamentals en la carrera d’aquesta parella d’artistes.

Del 25 de febrer al 29 de maig es podrà visitar al Palau de Valeriola “Pepe Gimeno. A través de la Postveritat”, una exposició organitzada per la Fundació Xirivella Soriano. L’exposició recorre la llarga i prolífica trajectòria professional i artística de quasi cinc dècades d’aquest creador valencià a través de les seues últimes obres plàstiques, sense oblidar la seua vocació pel disseny tipogràfic i la tipografia, un dels seus senyals d’identitat més reconeguda. A través de la tipografia com a eina, el periodisme i la reflexió sobre l’art, el seu discurs articula tota la seua obra entorn del concepte de “postveritat”.

Més informació

ruta gráfica

El 3 de març s’inaugurarà l’exposició “Ruta gràfica. El disseny del so de València”, produïda pel Institut Valencià d’Art Modern (IVAM). Aquesta radiografiarà un dels aspectes més desconeguts pel gran públic entorn de l’escena clubbing generada a la ciutat entre els anys huitanta i noranta: la cartelleria i el disseny gràfic. El seu objectiu serà oferir un relat unificador sobre l’evolució del disseny gràfic al voltant del que popularment es va denominar Ruta del Bakalao, recorrent la tradició valenciana del còmic i la il·lustració, l’arribada de la modernitat musical i estètica en els huitanta i les tècniques digitals que van definir l’última etapa del fenomen.

Més informació

El 10 de març, el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) donarà la benvinguda a Stuart Mangrum, que impartirà la conferència “Burning Man: A Living Laboratory for Civic Design”. Mangrum reflexionarà sobre l’evolució de Burning Man: de ser una “zona autònoma temporal anarquista” a convertir-se en una ciutat en tota regla. La metròpolis emergent anual de Burning Man, Black Rock City, és un laboratori vivent per al disseny cívic, estudiat per acadèmics i experts de tot el món.

Aquestes són només algunes de les activitats que podeu descobrir en la nostra agenda, on anirem bolcant el programa complet d’activitats.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te